Esperanzah!: het milieuvriendelijke en solidaire muziekfestival

Van 3 tot 5 augustus 2012 zal, ver weg van de grootstedelijke drukte, de prachtige Abdij van Floreffe een sfeervol festival verwelkomen. Esperanzah! is de voorbije tien jaar uitgegroeid tot een multidisciplinair cultuurevenement met internationale allure en een opmerkzaam oog voor artistiek talent onder de mainstream radar.


Je hoort er afroblues, gypsy jazz, Braziliaanse ritmes, raggamuffin, salsa of trance muziek. Dit jaar komen naast internationale toppers als Groundation, Staff Benda Bilili, Xavier Rudd, El Gusto en Bonga ook hedendaagse artiesten als Cocorosie, Balkan Beat Box, Crystal Fighters, Roberto Fonseca, Imany en Youssoupha. Het festival programmeert daarnaast ook meer dan 130 straatartiesten en voorziet dit jaar een exclusieve afterparty op vrijdagavond met The Heavy en DJ Vadim feat. Yarah Bravo. Je kan alvast dit bruizende programma online voorproeven via Spotify en LikeTrax.

Een betrokken festival

Esperanzah! is ook een heel betrokken festival. Ecologische denkpistes en solidaire waarden zijn er altijd aanwezig. Het festival ontwikkelt jaarlijks een serie van acties met diverse instituten, verenigingen en ngo’s om het publiek op een creatieve en grondige manier te sensibiliseren over allerlei maatschappelijke kwesties. De doelstelling van Esperanzah! is z'n festivalgangers warm te maken voor een bewustere levensstijl. Dit jaar stelt het festival voor om na te denken over de huidige klimaatcrisis en het ondersteunt de campagne van het Centre National de Coopération au Développement en de acties van 11.11.11 inzake de gevolgen van klimaatsverandering voor het zuiden.

Esperanzah! is ook betrokken tot de noordzuidproblematiek. Het festival organiseert reflecties, discussies en biedt creatieve animaties om bijvoorbeeld artisanale producten en eerlijke handel te bevorderen.

Groen en toegankelijk voor iedereen

Ook milieuvriendelijkheid is een sleutelwoord voor Esperanzah!. Je vindt er uitsluitend herbruikbare drankbekers en organische afvalbronnen in de souk en eetstandjes. De organisatoren vragen ook de festivalgangers om gebruik te maken van collectieve en groene transportmiddelen (openbaar vervoer, carpooling, fiets).

Het festival is bovendien toegankelijk voor iedereen dankzij speciale voorzieningen voor personen met een handicap, kinderanimatie en verzorgingsruimtes voor de jongste festivalgangers. De prijzen zijn ook democratisch en de toegang is gratis voor kinderen onder de twaalf jaar. Mensen met een laag inkomen kunnen gebruik maken van artikel 27 voor hun recht op participatie aan het cultureel leven. Ook wordt er een preventief aids-, alcohol- en drugsbeleid gevoerd.

En dit is niet alles: Esperanzah! steunt het lokale gemeenschapsleven. De inwoners van Floreffe krijgen gratis toegang op vrijdag; hinder en geluidsoverlast worden voor hen beperkt en het historische festivalterrein wordt netjes gehouden. De organisatoren kiezen er ook voor om lokale ondernemingen en leveranciers te ondersteunen.

Tot slot geeft Esperanzah! de bezoekers de kans om op de officiële festivalaffiche te staan en een slogan of citaat neer te schrijven voor een andere wereld.

De festivalgangers kunnen op de website (

http://www.esperanzah.be/occupy)
hun foto uploaden en hun stem laten horen voor de toekomst.

Alle info vind je op

www.esperanzah.be

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020