Ecobouwers Opendeur: Ruim 150 energiezuinige woningen zetten deuren open

In de weekends van 3 & 4 november en 10 & 11 november is er de Ecobouwers Opendeur 2012, een campagne van Bond Beter Leefmilieu. De eigenaars van meer dan 150 energiezuinige woningen in Vlaanderen zetten hun deuren weer gratis open, waarbij de bezoekers de talrijke voordelen van duurzaam bouwen kunnen beleven.


De eigenaars tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming, de materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Alle mogelijke types energiezuinige woningen zijn vertegenwoordigd, gaande van bio-ecologisch over passief tot strobalenwoningen. Of bijvoorbeeld ook renovaties in de stad, of een houtskeletwoning in opbouw. Telkens krijgen de bezoekers in kleine groepjes gedurende een tweetal uur een warm onthaal bij de mensen thuis.

Om een huis te kunnen bezoeken, dien je vooraf in te schrijven. Dat kan op de website

http://www.ecobouwers.be/opendeur
, waar je een huis kan kiezen volgens verschillende criteria (bezoekmoment, gemeente, categorie, bouwfase ...). Je ziet er ook meteen hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn voor de rondleidingen.

Het is tevens mogelijk een thematour te volgen, waarbij je onder deskundige begeleiding een hele reeks interessante bouwprojecten op één dag bezoekt. Ook daarvoor moet je inschrijven op de site.

Op 11 november is er in Wallonië een gelijkaardig evenement, met name ‘Je visite des maisons passives’. Ruim 60 passiefhuizen staan er open voor een bezoekje.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020