De Week van het Hart 2012

De Belgische Cardiologische Liga organiseert naar jaarlijkse gewoonte de Week van het Hart. Dit jaar is die gewijd aan voorkamerfibrillatie (VKF), de meest voorkomende hartritmestoornis. Momenteel lijden ongeveer 150.000 Belgen aan VKF, maar deskundigen denken dat een derde tot de helft van de VKF-patiënten nog niet is opgespoord.


De 33ste editie van de Week van het Hart vindt plaats van 24 tot en met 30 september 2012. Dit jaar is ze gewijd aan hartritmestoornissen en meer bepaald aan voorkamerfibrillatie (VKF), de meest voorkomende hartritmestoornis.

Een eenvoudig en makkelijk te herkennen teken van VKF is een onregelmatige polsslag. Andere symptomen zoals hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, bewustzijnsverlies, vermoeidheid en pijn in de borst komen ook voor. Soms lijden mensen aan VKF, maar vertonen ze geen symptomen. Dat maakt opsporing en diagnose natuurlijk niet gemakkelijk.  Vaak wordt VKF pas gediagnosticeerd wanneer iemand een arts raadpleegt met ernstige complicaties, zoals een cardiovasculair accident (CVA). Eigenlijk is één CVA op vijf te wijten aan VKF.

De Week van het Hart is dus de gelegenheid om meer over je hart te leren. Tijdens de hele week zullen ziekenhuizen en universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië informatie geven over VKF, van preventie tot diagnose en behandeling. In Vlaanderen nemen bijvoorbeeld de Universiteit van Hasselt, het Wit-Gele Kruis van Genk en het Universitair Ziekenhuis van Gent deel aan de actie. Deze bieden onder andere lezingen, workshops, demonstraties,  polsmeting, … aan.

Meer info?

http://vkf-cva.be/

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020