De Groene Loper in Gent al aan vierde editie toe!

‘De Groene Loper’, het Gents ecologisch filmfestival, is dit jaar al aan z’n vierde editie toe. Van 17 tot en met 23 november kan je in De Centrale in Gent elke avond gaan kijken naar een kwaliteitsvolle film of een documentaire met een sociaal-ecologische insteek.


De hoofdorganisatoren van het filmfestival zijn het Gents Milieufront (GMF), ACV Gent-Eeklo, ABVV Oost-Vlaanderen en De Centrale. Zij hebben net als de andere jaren weer een mooi programma samengesteld. Het festival opent op zaterdag 17 novembermet ‘Groenten uit Balen’, de film uit 2011 van regisseur Frank Van Mechelen naar het gelijknamige toneelstuk van Walter Van den Broeck. In de film wordt een arbeidersgezin gevolgd tijdens een negen weken durende staking in een zinkfabriek in het Kempense Balen.

De andere zes avonden zijn achtereenvolgens volgende vertoningen gepland: ‘Monster Salmon’ (documentaire, 2009), ‘Fish and Run’ (documentaire, 2001), ‘Green’/‘Groen Goud’ (documentaires, 2009/2011), ‘Le Havre’ (film, 2011), ‘De Vierde Revolutie’ (documentaire, 20) en ‘Grande Hotel’ (documentaire, 20).

Na ‘Monster Salmon’ organiseert MO* een debat aansluitend op het thema van de film, met name de zin en de onzin van ggo’s. Panelleden zijn prof. Lieve Gheysen (Instituut voor Plantenbiotechnologie voor Ontwikkelingslanden, UGent), Piet Vanthemsche (Boerenbond), Steven Desanghere (Field Liberation Movement) en Geert Gommers (Velt).

De filmweek wordt op 23 novemberafgesloten met een fuif in de kelderzaal van De Centrale, vanaf 22u00.

De voorstellingen vinden plaats in De Centrale (ingang Ham 72, 9000 Gent), elke avond om 20u00. Leden van de hoofdorganisatoren mogen binnen voor 2 euro; elke dag dragen andere organisaties hun steentje bij en ook hun leden krijgen die dag hun ticket aan 2 euro. Niet-leden betalen 4 euro.

Een beschrijving van de films en alle andere info vind je op

www.groeneloper.be
.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020