Album "Songs For Judy" met opnames uit 1976.

Op 30 november 2018 verschijnt het live akoestische album "Songs For Judy" met opnames uit 1976.

Neil Young heeft de release van een nieuw live akoestisch album aangekondigd voor 30 november (CD/ digitaal) en 14 december (vinyl). Met de titel "Songs For Judy" bevat het album 23 opnames van Young's solo akoestische tournee in 1976 waaronder een nog niet eerder uitgebrachte track "No One Seems to Know".

"Songs For Judy" is ook de eerste release op Shakey Pictures Records, Young's eigen sub-label aangesloten bij Reprise Records. Het album kan sinds een paar dagen besteld worden, en het nummer "Campaigner" is direct te downloaden. Zeker een goed idee voor een kerstcadeautje!
De nummers die geselecteerd werden voor "Songs For Judy" werden opgenomen in verschillende Amerikaanse steden tijdens Neil Young's akoestische tournee in 1976 en resulteren in een krachtige en unieke collectie. In hetzelfde jaar was de Canadees al op tournee geweest met zijn band Crazy Horse. Nu alleen op het podium, laadde hij de liedjes op met een heel eigen sfeer. De ruwe versies van de nummers op "Songs For Judy" weerspiegelen het ongeverniste beeld van een artiest die zijn liederen in een solosetting hun eigen ruimte geeft om zich te ontplooien en nieuwe vormen aan te nemen. Veel van de stukken werden ook lange tijd niet live gespeeld en vonden veel later hun weg terug in het universum van Neil Young, waaronder "White Line" en "Give Me Strength", die in 1990 en 2017 opnieuw werden uitgevoerd. Andere vroege parels uit de collectie zijn "Mr. Soul" ('67), "Here We Are In The Years" ('68), en "The Losing End" ('69), die nog steeds tijdloos goed en actueel klinken.

De nu uitvoerig geremasterde opnames zullen op het album verschijnen in de chronologische volgorde waarin Neil Young ze op de tournee speelde.
Neil Young schrijft dat Joel Bernstein, toenmalig toerfotograaf en verantwoordelijk voor het stemmen van de akoestische gitaren, en journalist en schrijver Cameron Crowe verantwoordelijk waren voor het album. Bernstein had cassette-opnamen gemaakt van akoestische tournee. De klank is dus in principe wat de concertgangers horen. "Joel en Cameron kozen deze nummers en deden het geweldig", vervolgt Young. "Het album is vrij uniek en ik denk dat de tijd goed is vastgelegd in het geluid en de optredens”.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Neil Young en muzikaal nieuws in het algemeen door hier te klikken!

"Songs For Judy" Tracklisting:
01. Songs For Judy Intro (Atlanta, GA, Nov 24 (late show)
02. Too Far Gone (Boulder, CO, Nov 06)
03. No One Seems To Know (Boulder, CO, Nov 07)
04. Heart Of Gold (Fort Worth, TX, Nov 10)
05. White Line (Fort Worth, TX, Nov 10)
06. Love Is A Rose (Houston, TX, Nov 11)
07. After The Gold Rush (Houston, TX, Nov 11)
08. Human Highway (Madison, WI, Nov 14)
09. Tell Me Why (Chicago, IL, Nov 15 (late show))
10. Mr. Soul (New York, NY, Nov 20 (early show))
11. Mellow My Mind (New York, NY, Nov 20 (early show))
12. Give Me Strength (New York, NY, Nov 20 (late show))
13. Man Needs A Maid (New York, NY, Nov 20 (late show))
14. Roll Another Number (Boston, MA, Nov 22 (late show))
15. Journey Through The Past (Boston, MA, Nov 22 (late show))
16. Harvest (Boston, MA, Nov 22 (late show))
17. Campaigner (Boston, MA, Nov 22 (late show))
18. Old Laughing Lady (Atlanta, GA, Nov 24 (early show))
19. The Losing End (Atlanta, GA, Nov 24 (late show))
20. Here We Are In The Years (Atlanta, GA, Nov 24 (late show))
21. The Needle And The Damage Done (Atlanta, GA, Nov 24 (early show))
22. Pocahontas (Atlanta, GA, Nov 24 (late show))
23. Sugar Mountain (Atlanta, GA, Nov 24 (late show))


Verantwoordelijke kunstenaar voor de cover is zijn vrouw Daryl Hannah. Voor de voorpagina eigent ze zich een foto van Judy Garland uit 1945 - het geboortejaar van Neil Young, toe. De tracklist op de achterzijde is in haar eigen handschrift uitgevoerd. De rode kleuraccenten verwijzen naar het beeld dat Judy Garland bij Neil Young heeft achtergelaten. Neil Young zei dat hij Judy Garland - die zeven jaar geleden is overleden - in het publiek had gezien. In een rode jurk en met rode lippenstift.

Afgelopen maart was de muzikant op Netflix te zien in de film "Paradox" geregisseerd door zijn vrouw en actrice Daryl Hannah, wiens soundtrack ook door de artiest werd ondertekend. In juni werd een Buffalo Springfield best of "What's That Sound", een band met Neil Young, uitgebracht. 

© Vivat.be 2020