Braakliggende gronden komen tot leven met PARCKDESIGN 2012

Op 28 augustus opent Parckdesign 2012 z’n deuren, een biënnale gewijd aan openbare ruimten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit jaar focust het evenement op het verfraaien van braakliggende gronden en overgebleven ruimten in de stad. Het evenement gaat van start met een feestje in het Curo-Hall met muziek en tapa’s.


Ben je geïnteresseerd in onze hoofdstad en curieus om groene ruimten te ontdekken? Dan schrijf je zeker Parckdesign 2012 in je agenda. De biënnale gewijd aan openbare ruimten in Brussel gaat van start op 28 augustus met een feestje in het Curo-Hall.

Waarover gaat het precies? De vorige edities van Parckdesign riepen jonge designers op om meubilair te ontwerpen voor de Brusselse parken en tuinen. Dit jaar heeft de biënnale de specifieke typologie van de braakliggende gronden en de overgebleven ruimten in de stad als onderwerp.

Hoe kunnen deze verwaarloosde terreinen in het stadsweefsel kunnen worden geïntegreerd? Deze vele kleine vrije ruimten kunnen ook bijdragen tot de biodiversiteit en de levenskwaliteit in de stad. Parckdesign 2012 koos om ze te ontwikkelen met hulp van multidisciplinaire teams van kunstenaars, ontwerpers en (landschaps)architecten. Daarnaast ontstonden er samenwerkingsverbanden met lokale verenigingen.

De editie 2012 focust op de braakliggende terreinen van de wijken rond de perimeter van Kuregem en Molenbeek. De bewoners van deze wijken leven het verst van groene ruimten. Het doel is een parcours aan te leggen langs deze locaties, ten behoeve van het publiek, maar ook om de wijk te verfraaien en gezelliger te maken.

Parckdesign 2012 loopt tot half oktober. Het is opgericht door Evelyne Huytebroeck, Brussels Minister van Milieu, Energie en Stedelijke vernieuwing. Het is bovendien een initiatief van Leefmilieu Brussel, gecoördineerd door Architecture Workroom Brussels en een multidisciplinair team van commissarissen.

Meer informatie vind je op

www.parckdesign2012.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020