4 oktober is Werelddierendag

In veel scholen mogen kinderen op 4 oktober hun huisdier naar de klas meebrengen of komt er een dierenarts op bezoek. Nationaal wordt er dit jaar aandacht gevraagd voor honden die gehandicapten helpen in het dagelijks leven. Maar kent u de oorsprong van deze verjaardag aller dieren?


Aan het eind van de 19e en het begin van de 20ste eeuw begon men voor het eerst dierenwelzijn in vraag te stellen. Het dier werd niet meer louter aanzien als een machine, als een ‘eigendom’. Overal ter wereld ontstonden verenigingen ter bescherming van het dier.
De rol van dieren in het verloop van de Eerste Wereldoorlog (voornamelijk honden, die werden ingezet in de loopgraven) speelde een grote rol in deze evolutie. In 1925 ontstond Het Blauwe Kruis van België, de eerste Belgische dierenbeschermingsorganisatie.

In 1929 werd in Wenen, op het internationaal congres voor dierenbescherming, 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. België doet officieel mee aan de viering van Werelddierendag sinds 1988.
De datum werd gekozen omdat 4 oktober de feestdag is van de heilige Sint-Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren. Volgens de legende kon Sint-Franciscus met de dieren spreken, en was hij een groot dierenvriend. Hij zou zelfs zijn eerste preek voor een publiek van enkel dieren hebben gehouden. Hij was ook de eerste die een kerststal met levende dieren opstelde bij de viering van Kerstmis.

Dit jaar is de tachtigste verjaardag van het ontstaan van Werelddierendag, en net als elk jaar staan er weer heel wat organisaties klaar om de mensen bewust te maken van de rechten van dieren en ook van hun plichten jegens de dieren.
Wie dacht dat er na tachtig jaar al veel is veranderd inzake dierenbescherming, moeten we teleurstellen. De strijd tegen de invoer van exotische diersoorten, tegen de illegale handel in ivoor, tegen broodfokkerij, tegen bont, tegen onnodig gebruik van dieren in labo’s, .... is nog lang niet gestreden.
Dierenrechtenorganisaties vragen daarom om, vooral op vier oktober, eens wat extra aandacht aan dieren te besteden. In

plaats van een vogelspin of een papegaai te kopen, haal je best eens gewoon een dier uit het asiel. Koop een sjaaltje in nepbont deze winter. Sla het bezoekje aan het circus over, tenzij het er een is dat alleen mensen laat opdraven om kunstjes te doen.

Er wordt ook gevraagd om even stil te staan bij je voedingsgewoonten, want veel dierlijk voedsel eten is niet goed voor de mondiale fauna maar ook niet voor je eigen gezondheid.
Op

www.vegetarisme.be
kun je zelf berekenen, aan de hand van je eetgewoontes, hoeveel dieren je in je leven al hebt opgegeten. Dierenteller:
http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=158&Itemid=190

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020