Let ook op de tanden van je hond!

We hebben het hier niet over bijten, maar over tandpreventie. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij onze trouwe viervoetige vrienden. Hoewel de Belg goed op de hoogte is van de tandproblematiek bij honden, gaat maar 15 % van de hondenbezitters naar de dierenarts voor een tandcontrole. 


 

Meer dan de helft van de Belgen (53%) weet welke ernstige gevolgen er kunnen ontstaan bij een slechte behandeling van tandplak of tandsteen. (Paradontitis, tandvleesontsteking en slechte adem). Paradontitis wordt gekenmerkt door ontstoken tandvlees en uitvallende tanden, waardoor bacterieën kunnen binnendringen in het tandvlees, waarna ze in het bloed kunnen gaan circuleren en de vitale organen van de hond aantasten. 

43% van de Belgen vindt ook dat tandsteen bij hun hond moet behandeld worden als een ziekte. Hoewel 37 % van de Belgen akkoord gaat met de stelling dat tandsteen bij hun hond moet worden verwijderd door een dierenarts, maakt slechts 15 % effectief een afspraak voor tandcontrole. 

Deze resultaten zijn gebleken uit een enquête uitgevoerd door IPSOS, op vraag van Pedigree,  in januari 2008. 

Net na obesitas

Tandproblemen zijn het op één na belangrijkste gezondheidsprobleem bij honden, net na obesitas. Belgen, die de reputatie hebben dol te zijn op hun hond, worden zich meer en meer bewust van het belang van tandhygiëne bij de hond. 

In België lijdt 80% van de honden ouder dan 3 jaar aan mond- en tandproblemen (tandsteen, tandplak en tandvleesontsteking). 28% van de hondeneigenaars blijft desalniettemin in de waan dat het de hart- en vaatziekten zijn die de tweede plaats innemen op de lijst van vaakst voorkomende gezondheidsproblemen bij de hond. Dit terwijl de tweede plaats wordt ingenomen door mond- en tandproblemen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?