Energie (en geld) besparen in huis

We hebben nu twee redenen om energie te besparen: het milieu en de economische crisis. 10 tips om uw energieverbruik te temperen zonder dat u er iets van merkt.


 

 

1. Beter douchen dan in bad

U verbruikt gemiddeld drie keer minder water: 30 tot 40 liter in plaats van 100 tot 130 liter. Met een spaardoucheknop doet u daar nog eens de helft af. En u verbruikt natuurlijk ook minder energie om het water te verwarmen. Een koud bad kan dus misschien nog net maar wie vindt dat nog gezellig? Voor zover een bad de sensuele ervaring van het douchen al kan evenaren, zeker als je met twee bent.

2. Zuiniger wassen

U hoeft heus niet alles op hoge temperatuur te wassen, en er hoeft heus niet altijd zoveel zeep bij. De kleine vaat hoeft niet altijd in de machine, en wacht anders zeker tot de rekjes helemaal vol staan. Gebruik ook het juiste (energiezuinige) programma.

3. Minder stand-by

U bent zelf toch ook niet dag en nacht stand-by? Installeer een stopcontact met een schakelaar en zet iedere avond alle elektrische toestellen uit. Zo bespaart u gemiddeld 70 euro per jaar op uw elektriciteitsfactuur.

4. Doe het licht uit

Klinkt vanzelfsprekend en toch doen we het niet consequent. Wist u trouwens dat natuurlijk kaarslicht een stuk gezelliger en aangenamer is dan kunstlicht? En romantischer? En gezonder?

5. Producten uit eigen streek

We hebben de afgelopen decennia vruchten en groenten leren eten uit alle hoeken van de wereld. Bananen en sinaasappelen kennen we al langer, hoewel beide fruitsoorten pas in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn doorgedrongen in alle lagen van de bevolking. Later kwamen ananas en kiwi's, guaves en stervruchten, papaya's en passievruchten. Allemaal heel lekker maar weet u wat het kost om al dat exotische fruit naar hier te halen? Zuid-Afrikaanse wijn? Argentijnse steaks?


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?