Behangen...waarom niet?

Behang is niet langer oubollig. Niet alleen maken nieuwe technieken en materialen het behangen makkelijker, de beschikbare designs worden ook steeds hipper.  

  


 

Sinds de jaren tachtig ging de status van behang in vrije val, om een dieptepunt te bereiken rond de eeuwwisseling. Wie geen bomma-interieur wenste, was verplicht om bij elke interieurwissel te gaan kliederen met verf, het liefst nog met allerlei effecten en hulpstukken erbij. Aan het begin van dit decennium begonnen de early adopters voorzichtig te experimenteren met behang, mede geïnspireerd door de sixties- en seventies retro-trends. Eén muur behangen in een kamer en de overige muren verven werd een aanvaardbare overgangsoplossing tussen de behangloze nineties en de hedendaagse behangrevival. 

Anno 2009-2010 kan je weer voluit gaan met behang: alle muren volplakken of zelfs verschillende soorten behang gebruiken op één muur of in één kamer is tegenwoordig esthetisch verantwoord. De markt wordt overspoeld met nieuwe soorten behang, zoals fotoprints, vliesbehang, extra breed- of retrobehang. Dit laatste herken je vooral aan de grafische seventiesprints die zo uit een aflevering van The Partridge Family lijken te komen. Maar ook streepjespatronen uit de fifties zijn in, er bestaan zelfs prints met afbeeldingen van oude porseleinen bordjes uit grootmoeder’s tijd (bij Studio Ditte). In tijden van crisis geven vertrouwde beelden uit het verleden de mensen blijkbaar een steuntje in de rug. 

Behang volgt tegenwoordig net als kleren de modekleuren op de voet. Deze winter is het dus al paars behang wat de klok slaat. Modeontwerpers worden zelfs ingehuurd om behang te ontwerpen, zoals Vivienne Westwood voor het trendy maar tegelijkertijd oerklassieke Britse Cole&Son. Ook de Bollywoodhype zien we terug in het behang, onder meer in de Bindi-collectie van Eiffinger. 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?