Streekproducten 2: Oost-Vlaanderen

In totaal kregen 28 producten van de Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing ) het label streekproduct. Sommige overbekend, zoals de rode cuberdons of ‘neuzekes’, andere het ontdekken waard: proef bijvoorbeeld eens een ‘tonneke’, bier gebrouwen in Gavere.


Vleesproducten

Veel vleesspecialiteiten uit Oost-Vlaanderen zijn bereid op basis van paardenvlees. Oorspronkelijk werden oude, versleten paarden uit de landbouw, de mijnbouw of de havenindustrie gebruikt, later werden ook paarden geïmporteerd uit de VS en Zuid-Amerika. Paardenvlees is traditioneel goedkoop, vandaar dat de paardenbeenhouwerijen vooral floreerden in de arme arbeiderswijken.

De boulogne: enkel in de regio Lokeren-Zele-Hamme worden de gekende vierkante ‘saucissen’ gemaakt, van paardenvlees en varkensvet dat met de hand in een natuurlijk vlies wordt ingebracht, en daarna wordt afgebonden met het typische houten stokje. In deze tijden van machinaal afvullen van worsten en voorgevormde kunstdarmen als omhulsel is dit waarlijk een unicum! De worst wordt gerookt en daarna nog een tijdje gedroogd, waardoor hij zijn typisch donkerrode kleur krijgt.

Droge ringworst uit het Meetjesland: snijlingen, de vleesresten die overblijven bij het opkuisen van hammen, buikspek en andere stukken vlees, werden van oudsher grof vermalen en in varkensdarmen overgedaan om dan als worst verder te drogen en bewaard te worden. Salami avant la lettre eigenlijk. Het Meetjesland had zijn eigen recept, bereid met varkensvlees uit het Meetjesland zelf, grof vermalen en gekruid met peper, zout en nootmuskaat zonder verdere toevoegingen. De consument kan de worst naar eigen smaak thuis verder drogen.

Gentse paardenlookworst:  deze worst, die traditioneel in Gentse café’s door de arme man werd gegeten, is te vergelijken met cervela; alleen wordt hij bereid uit paardenvlees. De afsnijsels worden vermengd met water, zetmeel en kruiden en daarna fijngemalen. Dan wordt de worst gekookt. Slagerij Noyen in Evergem kocht in 1975 het recept van één der laatste beenhouwers die nog paardenlookworst maakten, en is ondertussen de enige fabrikant ter wereld.

Lokerse paardenworsten: in de streek rond Lokeren werd paardenvlees, het ‘vlees van de arme’, verwerkt tot worsten die, gewoon gebakken, nogal droog van smaak bleken. Daarom werd een speciaal recept met tomatensaus, champignons en groenten ontwikkeld. Elke slager heeft zijn eigen recept. Traditioneel worden de paardenworsten gekocht op vrijdag.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?