Het beste bier van de wereld

Eerst werd Westvleteren door de bezoekers van de website Rateit.com verkozen tot beste bier van de wereld, daarna riepen de lezers van de New York Times Westmalle uit tot absolute winnaar. En toch zal Trappistenbier nooit op grote schaal gebrouwen worden, toch niet zo lang de huidige broederbrouwers het voor het zeggen hebben.


Bid en werk, ora et labora in het Latijn: dat was de eerste en belangrijkste geloofsregel van de cisterciënzers, een monnikenorde die in de twaalfde eeuw werd opgericht door de later heilig verklaarde Bernardus, abt van de abdij van Cîteaux (vandaar de naam), op zijn beurt een volgeling van Benedictus, de stichter van de Benedictijnen. De cisterciënzers van de strikte observantie zijn ontstaan in het Normandische klooster van La Trappe, waar abt Dom de Rancé zijn gemeenschap in 1664 een striktere, soberder leefregel oplegde. Acht uur bidden, acht uur werken, acht uur rusten. En werken, dat is ook bier brouwen. De paters trappisten moeten te allen tijde in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, en wat zou het leven zijn zonder een lekker abdijbier op z’n tijd?

GIJ ZULT NIET IJDEL BROUWEN

Brouwden de monniken aanvankelijk enkel voor eigen gebruik (bij de maaltijd), sinds midden achttiende eeuw wordt het trappistenbier ook verkocht, eerst (en in Westvleteren nog altijd) aan de poort van de abdij, later ook via groothandelaars. Waarbij de kwaliteit van het bier en de degelijkheid van de productiemethoden altijd voorrang hebben gekregen op winstbejag en rendabiliteit. De brouwerij moet zich ook altijd binnen de muren van de abdij bevinden en ondergeschikt blijven aan het kloosterleven.
Het zeshoekige ATP-logo (Authentic Trappist Product), het keurmerk van de IVT (Internationale Vereniging Trappist), garandeert dat u een echt trappistenbier in handen hebt. Er zitten leken en monniken in het bestuur uit de zes erkende trappistenbrouwerijen. Zij zien erop toe dat de naam ‘trappist’ niet ijdel gebruikt wordt en dat de strenge productieregels gerespecteerd worden.
Trappistenbier ondergaat drie gistingen (gistkamer, lagerkelder en rijpingskelder). Voor trappist wordt twee keer de hoeveelheid mout gebruikt van normale pils, voor tripel drie keer.

* Westmalle
In het klooster van Westmalle, trappistenabdij sinds 1836, wordt midden achttiende eeuw al bier verkocht aan de poort. Sinds 1921 verloopt de verkoop via groothandelaars en vandaag is Westmalle Trappist verkrijgbaar in tienduizenden winkels en cafés. In een driehonderdtal drankgelegenheden wordt Dubbel van ’t vat getapt, de enige donkere trappist die verkocht wordt in vaten.
In de abdij van Westmalle wordt dubbel (7% alcohol) en tripel (9.5% alcohol) gebrouwen. Voor eigen gebruik laten de monniken ook nog twee keer per jaar de Westmalle Extra maken, een lekker en gezond tafelbier met amper 5% alcohol. Aan de poort van de abdij kan je ook kaas kopen en er is een gastenhuis voor retraites.


* Orval
De ruïnes van de oude abdij zijn een toeristische attractie en in de aanpalende chalets kan je op retraite, maar de huidige abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Orval zelf is niet toegankelijk voor het publiek.
De oranje tripel van Orval heeft 6,2% alcohol.


* Rochefort
In de gemeenschap van Notre-Dame de Saint-Rémy nabij Rochefort wordt al bier gebrouwen sinds 1595. De monniken doen er zelf nog al het werk, maar in Rochefort wordt dan ook maar 20.000 hectoliter bier per jaar gebrouwen, tegenover 120.000 in Westmalle.
Er zijn drie soorten Rochefort. De Zes (rode kleur, fruitige smaak, 7,5% alcohol) heeft een rode capsule, de Acht (geelbruin, nog fruitiger, 9,5% alcohol) een groene capsule en de Tien (roodbruin, nog meer fruit in het smaakboeket, 12% alcohol) een blauwe capsule.


* Chimay
De eerste abdij (Notre Dame de Scourmont) waar het trappistenbier gecommercialiseerd werd, in 1860 al. Chimay is altijd de meest commerciële trappist gebleven, het enige merk waarvoor je wel eens reclame ziet opduiken. Ook de kaas van Chimay geniet een uitstekende reputatie.
Rode Chimay is een trappist met 7% alcohol, Witte Chimay een tripel met 8% alcohol, Blauwe Chimay met 9%.


* Westvleteren
Volgens rateit.com het beste bier van de wereld. Productie: amper zevenhonderd hectoliter per jaar. Het zijn die paar bakken waarvoor de mensen de laatste weken in file staan op de landelijke weg naar de abdij van Sint-Sixtus. Onder die naam werd de trappist van Westvleteren tussen 1946 en 1992 trouwens aan de man gebracht. Vandaag heet het blonde bier Westvleteren 6 (5,8% alcohol), de ‘gewone’ trappist (8%) is de 8 en de zoetste en volste soort (11%) is de 12.


* Achel
De brouwerij werd pas opgericht in 1999, maar dan wel onder de deskundige leiding van broederbrouwer Thomas uit Westmalle.
Guido Bastiaensen (woordvoerder Trappisten Westmalle): “De abdij van Achel heeft zich in het verleden toegelegd op tuinbouw en veeteelt, zonder op tijd te moderniseren. Uit financiële nood heeft de abdij landerijen moeten verkopen en verpachten en is men op zoek gegaan naar een nieuwe bron van inkomen. Onze broeder Thomas is dan naar Achel getrokken om daar mensen op te leiden en er wordt ook nauw samengewerkt tussen beide abdijen. Wij leveren grondstoffen en doen dikwijls analyses, zoals we dat trouwens ook voor Westvleteren doen. Wij koesteren Achel als een nagekomen kindje in ons gezin. De smaak van de Achel trappist moet nog wat groeien, een beetje eigen karakter krijgen, maar hij wordt wel elk jaar beter. Zonder een kopie van de Westmalle te worden. Trappistenbieren hebben elk hun eigen aroma, smaak en nasmaak, ze zijn gewoon niet kopiëren. Die intentie heeft ook niemand.”
Achel trappist is verkrijgbaar in het cafetaria dat aan de abdij gelegen is én in de winkels van Delhaize. Je kan er kiezen uit Blond en Bruin (beiden 6% en rechtstreeks van de tank), Blond en Bruin van 8% (met hergisting) uit een 33cl-fles, de Achel Extra (9.5%) in 75 cl fles.

    







© Vivat.be 2020