De invloed van tv op kinderen

Sociale effecten: Het meest voor de hand liggende effect dat het zien van geweld kan oproepen, is agressie. Kinderen krijgen ideeën om agressieve spelletjes te doen, waar ze anders misschien niet zouden opkomen. Door de opwinding die kinderen voelen bij het zien van geweldseries, wordt agressie gestimuleerd.
Na het zien van geweld op tv, zijn kinderen minder hulpvaardig ingesteld. Onderzoek wees uit dat ze zich minder betrokken voelen met anderen en hierdoor ook minder verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van leeftijdsgenootjes hebben. Ook het medeleven met anderen is dan opvallend beperkt.
Ook ongeduld is een gevolg van een confrontatie met geweld. Kinderen willen onmiddellijk hun zin hebben. Rustige, vriendelijke programma’s geven hen een goed humeur, dan zijn ze bereid om mensen te helpen en kunnen ze wel op hun beurt wachten. Na het zien van opwindende, agressieve programma’s hebben kinderen een slecht humeur, waardoor ze minder snel iemand willen helpen en ze moeilijk kunnen wachten tot het hun beurt is.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?