Twitter voor dummies

Was u net op weg om de geheimen van Facebook of MySpace te doorgronden, of begon de Netlogpagina van uw dochter of kleinzoon eindelijk zijn mysteries prijs te geven? Tijd om een versnelling hoger te schakelen, want iedereen Twittert straks!


Wat is Twitter precies?

Net als Facebook en Netlog is Twitter een sociale netwerksite.  Je creëert er ook een profiel en een avatar. Daar houden de overeenkomsten ongeveer op. De sleutelwoorden bij twitteren zijn ‘kort’ en ‘krachtig’.  Een bio in 160 karakters of minder, een URL naar een blog of site waar meer info over jezelf te vinden is, en je hebt al een profiel.  De nadruk ligt bij Twitter dan ook veel meer op communicatie en dynamiek, terwijl Facebook en MySpace veeleer statische netwerksites zijn. Het idee achter het Twitter-systeem is dat iedereen een antwoord geeft op de vraag “wat ben je aan het doen?” in 140 karakters (of minder). Dit korte berichtje wordt een ‘tweet’ genoemd. (letterlijk betekent twitteren: ‘kwetteren’) Veel twitteraars passen die berichtjes of tweets meerdere keren per dag aan, en houden zo vrienden en kennissen op de hoogte van hun wedervaren. In die zin houdt Twitter het midden tussen sms’en en bloggen. Het is eenvoudiger dan sms’en en je bereikt een groter publiek, maar je steekt er bijlange na niet zoveel tijd in als in een blog. Om die reden wordt twitteren ook wel ‘micro-blogging ‘ genoemd.

Hoe moet je twitteren?

Twitter beschikt over een homepage,

www.twitter.com
, waar je een profiel aanmaakt en dadelijk kunt beginnen met het verzamelen van andere twitteraars die je ‘volgt’. Dit wil zeggen, dat je hun updates te lezen krijgt van zodra ze iets schrijven. Je kunt vrienden zoeken die twitteren, maar er is ook een heel bastion beroemdheden dat twittert: Ashton Kutcher en Bill Clinton zijn bijvoorbeeld van die ‘early adaptors’ met een enorme populariteit op Twitter.  Ook in medialand wordt er druk getwitterd: De Morgen, De Standaard, BBC… je kunt zelfs inzoomen op je interesses en bijvoorbeeld BBCtennis gaan volgen: je krijgt dan elke nieuwsupdate op tennisgebied in realtime op je homepage.

Als je een dag van huis bent, hoeft dat niet noodzakelijk te betekenen dat je niet kunt twitteren. Je hebt namelijk de mogelijkheid om te twitteren via sms. Via allerlei tooltjes kun je die sms-berichten ook nog eens laten vergezeld gaan van foto’s of geluidsopnames. Handig als je naar een concert gaat en je wilt je vrienden laten meegenieten! 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?