Holebi's veroveren opnieuw Amsterdam

Amsterdam op een zonnige dag. Heel wat toeristen struinen de stad af. Een mannelijk homokoppel loopt hand in hand en verder zie je nog homokoppels en lesbiennes. Het lijken er zelfs voor Amsterdam "veel" te zijn. Behalve op de dag van de "Gay Pride", wanneer holebi's (homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen) defilerenop de...kanalen van Amsterdam, bewonderd door andere leden van de regenbooggemeenschap en welwillende hetero's.


'I don't like this', schreeuwt een Amerikaanse toeriste uit... en ze houdt niet op haar ongenoegen te ventileren over de stoet. Nochtans is er niets agressief of provocerends aan deze Nederlandse parade. Natuurlijk dansen heel wat deelnemers schaars gekleed en tonen ze hun lichaam, maar het gaat toch vooral om fierheid (normaal voor een "Pride") en het is vaak humoristisch. Zoals die boot met jonge mannen die (bijna alleen maar) gekleed zijn in een piepkleine schort en een typische Bataafse muts, en met hun blonde vlechten en een enorme plastic tulp heen en weer zwaaien, dansend op het ritme van een bekend Amsterdams deuntje.

Dan kun je verschillende verenigingen en clubs onderscheiden : de homoseksuele basketters en een gemengde groep (mannen en vrouwen) tennisspelers die bewegen volgens een choreografie, geïnspireerd door de typische bewegingen van een tennisser. Enorm veel applaus is er voor de homoseksuele brandweermannen en de verenigingen die zich inzetten voor de strijd tegen aids of verbonden zijn aan Amnesty International.

Zowel op de boten als in het publiek maken de mannen de meerderheid uit. Mannen zijn ook de meest in het oog springende deelnemers, al hebben ze niet allemaal de "lederen look" overgenomen. De homoseksuele beweging heeft zijn stempel gedrukt op de mode. Het is onmogelijk een homo te onderscheiden van een hetero, die eveneens de "look" met geschoren schedel en zwarte outfit of legerbroeken heef overgenomen. Natuurlijk is de "Gay Pride" de enige plaats waar je een vijftigjarige homo zal zien rondlopen met een geschoren schedel, een mouwloze lederen vest... en een tutu.

In het publiek nemen de verliefde homokoppels bij het aanschouwen van de prachtige parade elkaars hand vast, wisselen kusjes uit, laten even een hand rusten op een heup of bil... Om Brel te parafraseren : car ces gens-là, madame, on s'aime aussi ("deze mensen houden ook van elkaar" !).
Volgende keer onze foto's van de Gay Pride 2003 in Amsterdam.

Philippe Allard









© Vivat.be 2020