Het baltsgedrag van mannen

In M!LF (2Be) portretteren Philippe Geubels en Jan Van Looveren de echte man als een bierzuipend wezen dat alleen oog heeft voor halfnaakt vrouwelijk schoon. En zo vaak mogelijk baltst natuurlijk.


Mannen doen er om te beginnen alles voor om gezond voor de dag te komen. Een goede ontwikkeling van de spieren door veel sporten, een stoere borstkas, bakkebaarden om de brede onderkaak te accentueren, allemaal middelen die bijdragen tot succesvol baltsgedrag.

Baltsende mensen ook vertonen instinctief signalen van rijkdom: de stoere man met gouden ketting en polshorloge, de jongedame met dure merkkleding, de vlotte vrijgezel met een flitsende sportwagen. De commercie speelt gretig in op dat baltsgedrag, het is zelfs een essentieel onderdeel van onze economie. Kleren, kappers, auto’s, huizen, allerhande statussymbolen, danscursussen en diploma’s: de drang om succesvol te baltsen, geeft een goed gevoel en drijft ons op een fundamenteel niveau vooruit in het leven. Zo diep zit dat gedrag in onze genen geprogrammeerd. Evolutiebiologen zien het zelfs als een essentieel onderdeel van het natuurlijke selectiemechanisme, sexual preference of sexual selection. Het gaat om eigenschappen die door de soort zelf worden uitgeselecteerd, in tegenstelling tot de kenmerken die verdwijnen in de survival of the fittest.

Tijdens het baltsen tonen mensen ook in welke mate ze goede sekspartners zullen zijn. Een goede seksrelatie zal helpen om het toekomstig ouderpaar bijeen te houden. De natuur heeft er immers voor gezorgd dat mensen seks voor het plezier bedrijven. De meeste dieren paren uitsluitend om zich voort te planten. Tijdens het dansen zullen kandidaat-partners elkaar een voorproefje geven van hoe sensueel het er tijdens een vrijpartij aan toe zou kunnen toegaan. Om een m/v in je bed te krijgen, dans je alleszins beter een tango dan de vogeltjesdans.

De medaille heeft ook een keerzijde. Geciviliseerde maatschappijen en religies proberen de natuurlijke gang van zaken in de verschillende aspecten van het leven bij te schaven, letterlijk te be-schaven. Zo onderwerpen ze het baltsgedrag aan soms wel zeer strikte regels. Vandaag mag een vrouw gerust met een diepe decolleté op straat lopen, honderd jaar geleden was dit ondenkbaar. ‘Je vais et je viens, entre tes reins’ (zoals Serge Gainsbourg gromde in Je t’aime moi non plus was een groot schandaal in de jaren zestig, nu leren onze tieners hun baltsgedrag van videoclips die net geen porno tonen. (JH)

 









© Vivat.be 2020