Mobiliteitstoerisme, van caravans tot motorhomes

caravan en motorhome fairHet mobiliteitstoerisme zit in België nog steeds in de lift. Gedurende de eerste 6 maanden van 2004 werden 4247 toercaravans in België ingeschreven, waarvan 1339 nieuwe. Voor dezelfde periode werden 4137 zwerfauto’s ingeschreven, waarvan 1375 nieuwe. Verder zijn er in België naar schatting 150.000 toercaravans en werden in totaal 26.764 kampeerauto’s ingeschreven. Jaarlijks worden daarenboven ongeveer 3 maal zoveel tweedehands caravans en kampeerauto’s verhandeld als nieuw ingeschreven voertuigen.


De klant stelt evenwel steeds meer eisen. De sector speelt hierop dan ook in door ieder jaar met nieuwigheden uit te pakken. Zoeken naar lichte en betaalbare materialen is nog altijd een belangrijk punt. De indeling van de interieurs is er eveneens één. De gebruiker heeft graag een breed en lang bed, een badkamer met afzonderlijke douchecel, een zitgroep, een keuken en daarbij nog voldoende kasten. De constructeur levert de zwerfauto af met voldoende laadvermogen voor de normale bagage van een gezin. De gebruiker echter neemt alles van thuis mee omdat hij in het buitenland niets meer zou moeten kopen. Het gevolg is dat de meeste zwerfauto’s overladen zijn. Enkele constructeurs hebben een watertank ingebouwd die bij middel van een nieuw systeem slechts voor de helft kan gevuld worden kwestie van gewichtbesparing. Betere sloten en sterkere deuren tegen inbrekers zijn ook van belang.

Plaats besparen is van primordiaal belang bij caravans en motorhomes. Dank zij het “flatscreen” heeft een TV nu minder plaats nodig. Er bestaan ook verschillende systemen, naargelang de constructeur, om nog meer plaats te besparen bij een TV. In de nieuwste rollende vakantiehuisjes staat hij in een lift. Na gebruik stijgt hij in een bovenkast. In andere wagens hangt hij tegen het plafond en een rolluikje maakt hem onzichtbaar. Om te gebruiken scharniert hij in verticale toestand.

Voor de veiligheid van de bewoners zijn meer caravans uitgerust met een aardlekschakelaar. Verschillende types slingerdempers geven de caravan een veiliger weggedrag en worden met zwaardere banden uitgerust.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?