Bagage in het vliegtuig: wat mag en wat niet?

Bagage meenemen op een reis met het vliegtuig is geen lachertje, vooral niet sinds het drama van 11 september en zeker niet bij sommige vliegtuigmaatschappijen. tijdens je reis. Gevaarlijke producten in het vliegtuig meenemen in je bagage of handbagage is trouwens altijd illegaal en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en sancties.


Bij het pakken van je koffers hou je volgende vragen best in het achterhoofd:

  • Heb ik deze voorwerpen echt nodig aan boord van het vliegtuig?
  • Kunnen ze een gevaar opleveren voor de veiligheid van de passagiers?
  • Zouden ze angst kunnen oproepen bij de andere reizigers of leden van het cabinepersoneel?
  • Zou ik mijn vlucht kunnen missen terwijl ik probeer om me te ontdoen van voorwerpen die verboden werden bij de veiligheidscontrole?

In het vliegtuig

In het algemeen mag je slechts 1 stuk handbagage mee aan boord nemen. Deze handbagage (waarvan je moet nagaan of het maximale toegestane gewicht niet overschreden wordt) moet opgeborgen worden in het bagagecompartiment, dat zich boven je zitplaats bevindt. Pas dus op met koffertjes in de vorm van een trolley (misschien passen deze niet in de voorziene ruimte). Reizigers die in 1ste klasse reizen mogen twee stuks handbagage mee aan boord nemen, waarbij de tweede handbagage klein genoeg moet zijn om onder je stoel te passen.

De handbagage die je in het compartiment boven je hoofd wil opbergen, mag niet groter zijn dan volgende afmetingen : 55 x 40 x 20 cm. De handbagage die reizigers uit 1ste klasse onder hun stoel willen plaatsen mag niet hoger zijn dan 20 cm. Wanneer je de afmetingen van je handbagage controleert, mag je niet vergeten dat wieltjes, handvaten en draagrekken moeten inbegrepen worden in de berekening.

Je kan gewoonlijk een simpele zak, een fototoestel, een paraplu, een jas en wat lectuur meenemen. Gehandicapte personen mogen een volledig opplooibare rolstoel of een paar krukken mee aan boord nemen. Mensen die met kleine kinderen reizen kunnen een volledig opplooibare buggy mee aan boord nemen.

Low cost maatschappijen rekenen in toenemende mate toeslagen aan voor extra bagage en zware handbagage. Lees goed de kleine lettertjes.

Vloeistoffen en toiletartikelen

Per persoon mag in het vliegtuig niet meer dan 2 liter of 2 kg mee.

In de handbagage: enkel in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De individuele verpakkingen in de handbagage mogen niet meer kunnen bevatten dan 100 milliliter. Hoogstens tien flesjes van 100 milliliter per passagier. Tonen bij controle.

In de bagageruimte van het toestel mogen ze niet groter zijn dan 500 milliliter.

Vloeistoffen en gels: zoals dranken, soep, siroop, crèmes, lotions en oliën, parfums, sprays, gels (ook haar- en douchegel), vloeistoffen onder druk (deodorants, maar ook scheerschuim), pasta’s (ook tandpasta), mascara, enzovoort.

Geldt ook voor vloeistoffen uit winkels van een EU-luchthaven, voorbij het punt waar de instapkaart gecontroleerd wordt. Enkel verpakt in een speciaal verzegelde zak, die u pas mag openen voorbij de veiligheidscontrole.

  • Sterkedrank (24-70% alcohol). Niet meer dan vijf liter per persoon.
  • 1  haarkrultang op gas: alleen met veiligheidskap. Reservegaspatronen niet toegestaan.
  • 1 kwikthermometer in een stevige verpakking.
  • 1 doosje lucifers of één sigarettenaansteker per persoon. Niet in de (hand)bagage stoppen.
  • Batterijen voor horloges, rekenmachines, mobiele telefoons, laptopcomputers, camcorders,... Reservebatterijen alleen in de handbagage. 

Medicijnen, baby- en dieetvoeding

Enkel voor de duur van de reis. Medicijnen: met attest van de dokter, liefst in het Engels.

Thermos: verboden

Deze regels zijn van kracht sinds op alle luchthavens in de EU en in Noorwegen, IJsland en Zwitserland. 



 

Verboden voorwerpen en materialen

Een hele reeks voorwerpen mogen normaal niet in de handbagage mee aan boord gebracht worden. Het gaat onder meer om :

  • Alle puntige voorwerpen (inbegrepen scharen, nagelknippers, kurkentrekkers, breinaalden, ninjasterren (shiruken), pijlen en pijltjes) en snijdende of scherpe voorwerpen (cutter, scheermes, bijl, bijltje,...)
  • Alle soorten messen, zonder uitzondering;
  • Alle voorwerpen die elektroshocks kunnen veroorzaken (zoals verlammende wapenstokken of matrakken en de drijfstokken van veeboeren)
  • Zware werktuigen (bijvoorbeeld hamer, Engelse sleutel, knijptang, zaag,...);
  • Sportaccessoires zoals skistokken, baseballbats, hockeysticks, golfclubs, biljartkeus, tennisrackets;
  • Duikflessen;
  • Scherpe stokken;
  • Schokbrekers; ("amortisseurs")
  • Elk voorwerp waarmee je een ander voorwerp kan lanceren of afschieten (katapult, slinger, maar ook een pneumatische nietjesmachine);
  • Namaakwapens of replica's;
  • Handboeien;
  • Zweep;
  • Alle gevaarlijke producten (bijvoorbeeld ontvlambare vloeistoffen, pyrotechnische voorwerpen of vuurwerk, bijtende producten);
  • Chemische producten en gassen die mensen kunnen uitschakelen;
  • Verf en verfoplossers;
  • Insecticiden;
  • Alle vormen van gas;
  • Alle bij wet verboden wapens en wapenonderdelen;

In de bergruimte van het vliegtuig

De rest van je bagage reist mee in de bergruimte van het vliegtuig. Ook hier zijn bepaalde voorwerpen en stoffen strikt verboden : explosieven, vuurwerk, giftige substanties, ontvlambare producten (benzine, petroleum, alcohol,...), corrosieve producten (zuren, soda,...) magnetische massa's, radioactieve stoffen, alle soorten gas (gasflessen).

Wat het transport in de bagageruimte betreft van blanke wapens, vuurwapens en munitie wordt sterk aangeraden op voorhand contact op te nemen met de bij het transport betrokken vliegtuigmaatschappijen.

Het aantal koffers dat je mee mag nemen is beperkt en er bestaan ook maxima op vlak van gewicht en omvang. Deze limieten kunnen verschillen naargelang de klasse (lowcost, economy, business, 1ste klasse), de bestemming (Europese vlucht, intercontinentale vlucht, vlucht naar een bestemming in de Verenigde Staten en Canada) en de leeftijd van de passagier.

Indien je bagage één van deze limieten overschrijdt zullen je extra kosten aangerekend worden. Het is natuurlijk ten zeerste aangeraden voor het vertrek de nodige informatie aan te vragen bij het reisagentschap of de vliegtuigmaatschappij. Het kan interessanter blijken te grote of te zware pakketten apart te laten overvliegen met een vrachtvliegtuig.

Een label aan je koffers, maar...

Omwille van veiligheidsredenen en om in geval van verlies je koffers snel terug te krijgen, moet je voor je vertrek ervoor zorgen dat elke koffer of reiszak voorzien is van een extern label met je naam en telefoonnummer (van jezelf of een contactpersoon). Je adres kun je beter achterwege laten om te vermijden dat malafide personen zouden achterhalen dat je woning gedurende een bepaalde tijd onbeheerd zal blijven. Je naam en adres kan je als bijkomende maatregel beter apart vermelden op een label aan de binnenzijde van elke koffer of reiszak.

De website van de luchthaven van Brussel (Zaventem)









© Vivat.be 2020