Kruising leeuwin en tijger levert tigon op

In China, waar anders, werden drie maanden geleden twee tigons geboren. Een tigon is een nakomeling van een kruising tussen een tijger en een leeuwin.


Tot hiertoe werd aangenomen dat zulke kruisingen vrijwel onmogelijk waren, omdat de paring enige problemen met zich meebrengt. Zo is het tijgermannetje een stuk groter dan het leeuwenmannetje. Mooi en gezond zijn deze hybriden dan ook niet, ze zijn eerder een bleke schaduw van hun beide ouders. Hun levensduur is kort, ze hebben te kleine lichamen en hebben tal van ziekten veroorzaakt door genetische afwijkingen. 

Nakomelingen van een kruising tussen een tijgerin en een leeuw, ligers, werden al wel enkele keren geboren. Vooral omdat de paring makkelijker verloopt. Ook zij lijden aan tal van afwijkingen en ziekten, maar in tegenstelling tot de kleine tigons kunnen ligers uitgroeien tot wel 5 meter lang en meer dan een halve ton gaan wegen. Daardoor is de liger de grootste katachtige op aarde. Die overdreven grootte komt doordat de mannelijke leeuw genen bezit die de groei stimuleren, de leeuwin bezit daarentegen genen die de groei tegenhouden, vandaar dat tigons heel klein blijven.

Die afwijkingen zijn het logische gevolg van een kruising tussen toch wel twee verschillende diersoorten. Zo leven ze bijvoorbeeld voornamelijk op andere continenten, communiceren ze onderling anders en hebben ze een totaal andere levensstijl. Een leeuw leeft in open ruimtes, een tijger verkiest eerder dichte bossen en een leeuw leeft in groep, een tijger leeft veelal alleen.
Aankondigen dat er een nieuwe diersoort is geboren is dus zeker niet aan het order. Aangezien je pas kan spreken van een nieuwe diersoort als de paring normale welpen opleverd.

Yano Zwinnen









© Vivat.be 2020