Berlijn is meer dan een light-versie van New York

Berlijn is al enkele jaren dé Europese hotspot voor al wie een neus heeft voor wat 'in' is. Daarnaast bewaarde de stad een schat aan getuigenissen van een bewogen verleden, zoals Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Deze indrukwekkende tegenstelling maakt van Berlijn een superbestemming voor een citytrip.
 


Het is inderdaad zo, dat Berlijn de Europese stad is die NewYork het dichtste benadert. De stad heeft de voorlopersrol binnen Europa overgenomen die decennia lang was weggelegd voor Londen. Maar hoewel er ontegensprekelijk parallellen zijn met New York heeft Berlijn een heel eigen identiteit. Dat kan ook niet anders, met een uniek verleden dat blijft doorsijpelen in het leven van elke dag. 

Ontstaan en val van de Muur

Zowel de bouw van de Muur als het verdwijnen ervan zijn historische mijlpalen geweest en beide hadden als epicentrum de buurt rondom de Brandenburger Tor en de Reichstag.

Brandenburger TorDe Brandenburger Tor, de plek waar in de jaren zestig werd begonnen aan de bouw van de Berlijnse Muur, was oorspronkelijk een deel van de stadsmuur uit de achttiende eeuw.  

Dertig jaar lang, tot de val van de Muur in 1989, was het niet mogelijk om onder de poort door te lopen. Vanuit het Westen was ze zelfs slechts te zien vanuit de verte.

Toen de Muur dan uiteindelijk viel, gebeurde dit eerst bij de Brandenburger Tor.

Ondertussen worden stukjes muur verkocht als souvenirs. Een groot stuk van de Muur werd beschilderd (vnl. met graffiti) door internationale kunstenaars en gebombardeerd tot het openluchtmuseum East Side Gallery, dat in 1991 tot monument werd uitgeroepen.

Voor wie de geschiedenis van de Muur aanschouwelijk voorgesteld wil zien, is er het Museum Haus am Checkpoint Charlie. Vlak naast dit drukbezochte museum is er een reconstructie van het beruchte Checkpoint Charlie, de bekendste grenspost tussen Oost- en West-Berlijn.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?