Botox tegen rimpels

Gifstoffen hebben steeds heksen en tovenaars gefascineerd en vervolgens de medische wereld. De gifstof waar iedereen de dag van vandaag figuurlijk de mond van vol heeft is de toxine botulinum, gecommercialiseerd onder de naam Botox.


De mythe van de eeuwige jeugd hernieuwt zich onophoudelijk. Alvorens de grote stap te nemen naar de facelifting, en nadat de liftende en antirimpelcrèmes ophouden voldoende effect te ressorteren, doet nu een nieuw wondermiddel van de plastische chirurgen heel wat van zich spreken.  

De toxine botulinum

Het giftige botulinum is de veroorzaker van botulisme. Vaak ligt een gevaarlijke voedselvergiftiging door een bacterie aan de basis van de ziekte, bijvoorbeeld wanneer conserven onvoldoende of slecht gesteriliseerd werden. Eén van de verschijnselen van botulisme is verlamming, onder meer van het ademhalingssysteem, en daarom kan de ziekte in 5 à 10% van de gevallen dodelijk zijn.

Dezelfde gezuiverde toxine (gifstof) wordt op dit moment gebruikt in de medisch wereld en de wereld van esthetische chirurgie. Men gebruikt het bij de behandeling van verlammingen aan de stembanden en andere spierproblemen, maar ook indien iemand last heeft van overmatige transpiratie. De injectie van Botox veroorzaakt een musculaire ontspanning, de samentrekkingen stoppen en de symptomen verdwijnen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?