Bescherm uw huid tegen de kou

Je huid tegen de kou beschermen is geen overbodige luxe. Vooral het aangezicht en de handen vormen gevoelige plekken. Maar vergeet ook de rest van het lichaam niet te beschermen.


De huid is bedekt door een beschermende laag waarvan de beschermende activiteit ongedaan kan worden gemaakt onder invloed van externe factoren zoals koude, wind, zon en temperatuurschommelingen. De huid droogt vervolgens uit, vooral op plaatsen waar minder talg in de huid gevormd wordt (handen, lippen).

Niet alleen natuurlijke agressors spelen hier een rol : de vervuiling en tabak begunstigen de aanmaak van vrije radicalen en beschadigen de huidcellen. De verstikte huid droogt uit. Men moet ook rekening houden met de effecten die het ouder worden meebrengt : hoe ouder men wordt, hoe meer de uitdroging zich accentueert.

Hydrateren als bescherming tegen de kou

Je lichaam bindt de strijd aan tegen de koude temperaturen. Om beter de lichaamswarmte op peil te houden, gaat de bloedsomloop zich vooral richten op de interne lichaamsorganen. De lichaamsdelen die zich aan het uiteinde bevinden (handen, voeten en aangezicht) krijgen het hierdoor harder te verduren. Ze worden kwetsbaar en het is dus nodig ze te hydrateren om uitdroging te vermijden. Anders riskeer je kloven en barsten op te lopen.

Hydratatie van de huid is een zeer belangrijke handeling om het vochtverlies tegen te gaan. De huid verliest immers overdag heel wat vocht door verdamping (zweten). Het menselijk lichaam bevat ongeveer 6,6 liter water en dit zorgt voor een soepele huid. We verliezen in het tijdsbestek van een dag ongeveer een halve liter water.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?