Botox tegen rimpels

Gifstoffen hebben steeds heksen en tovenaars gefascineerd en vervolgens de medische wereld. De gifstof waar iedereen de dag van vandaag figuurlijk de mond van vol heeft is de toxine botulinum, gecommercialiseerd onder de naam Botox.


De mythe van de eeuwige jeugd hernieuwt zich onophoudelijk. Alvorens de grote stap te nemen naar de facelifting, en nadat de liftende en antirimpelcrèmes ophouden voldoende effect te ressorteren, doet nu een nieuw wondermiddel van de plastische chirurgen heel wat van zich spreken.  

De toxine botulinum

Het giftige botulinum is de veroorzaker van botulisme. Vaak ligt een gevaarlijke voedselvergiftiging door een bacterie aan de basis van de ziekte, bijvoorbeeld wanneer conserven onvoldoende of slecht gesteriliseerd werden. Eén van de verschijnselen van botulisme is verlamming, onder meer van het ademhalingssysteem, en daarom kan de ziekte in 5 à 10% van de gevallen dodelijk zijn.

Dezelfde gezuiverde toxine (gifstof) wordt op dit moment gebruikt in de medisch wereld en de wereld van esthetische chirurgie. Men gebruikt het bij de behandeling van verlammingen aan de stembanden en andere spierproblemen, maar ook indien iemand last heeft van overmatige transpiratie. De injectie van Botox veroorzaakt een musculaire ontspanning, de samentrekkingen stoppen en de symptomen verdwijnen.

In de wereld van de esthetische of plastische chirurgie

Op dezelfde wijze worden rimpels (van gezichtsuitdrukkingen) behandeld met behulp van de botulinum-toxine. Het gaat om rimpels op het voorhoofd (fronsen), tussen de wenkbrauwen en ook om kraaienpootjes. Men kan ook de onderkant van het aangezicht behandelen, zoals bijvoorbeeld de kleine lachrimpels rond de mondhoeken, maar men kiest vaak andere methodes en producten om deze rimpels aan te pakken en eigenlijk op te vullen (eigen vet van de patiënt om afstootverschijnselen bij de "filling" te vermijden, of anders collageen), want het verlammen van de omtrekken van de mond is meer hinderlijk dan bij het voorhoofd.

De Botox wordt dus geïnjecteerd in de spieren van het voorhoofd of rond het oog. Sommige schoonheidsinstituten bieden ook dergelijke injecties aan, maar men raadt aan van zich tot een esthetische chirurg te wenden. Hoe meer de toxine verdund is hoe minder lang het effect zal duren. Men rekent op een duur van ongeveer 2 à 6 maanden. Het is dus noodzakelijk van de behandeling twee à drie keer per jaar te herhalen en daar moet men rekening mee houden bij het incalculeren van de kostprijs (200 tot 500 euro per inspuiting).

De injectie zelf is niet zo pijnlijk; meestal gebruikt men dan ook geen volledige anesthesie (verdoving). De eerste dagen na de behandeling kan men last hebben van verlammingsverschijnselen aan het ooglid of blauwe plekken vertonen, maar deze ongemakken verdwijnen zeer snel. Momenteel zijn de artsen die deze injecties met Botox uitvoeren vrij zeker van hun stuk, omdat het product in het lichaam zou verdund worden en dit na maximaal zes maanden. De eventuele bijwerkingen zoals een gezichtsverlamming of hoofdpijn zijn dus niet onomkeerbaar, wat de kandidaat-patiënten enigszins geruststelt. Men moet evenwel weten dat desondanks een vierde van de patiënten last krijgt van min of meer ernstige bijwerkingen. De techniek wordt daarenboven nog maar een tiental jaar toegepast. De effecten op lange termijn kent men dus nog niet.

Julia Limbourg









© Vivat.be 2020