Verzorgde handen en nagels
De handen zijn samen met het aangezicht de lichaamsdelen die het meest worden blootgesteld aan de zonnestralen en vervuiling. Buiten handschoenen dragen of nooit een poot uitsteken, kun je enkel proberen de fysieke en chemische agressies van de huid en de nagels van de hand te beperken.
In de eerste plaats moet je de huid hydrateren! Het is erg nuttig van telkens na het wassen van je handen deze te masseren met een speciale voedende en hydraterende crème. Het is ook aangeraden van rubberen handschoenen te dragen wanneer je handen lange tijd in water worden gedompeld en dus weken (vaat, wassen, schoonmaken,...). Eigenlijk worden de nagels slapper door het water.
De nagels worden gevormd door keratine, een organische substantie die ook de basis vormt van huid, hoofdhaar en lichaamshaar. Een nagel bestaat uit verschillende delen : het halvemaantje, de roze nagelplaat en de losse nagelrand. De onzichtbare delen zijn de matrix en het nagelbed. Seizoenswissels, stress, ziekte, de menopauze,... vormen allemaal risicofactoren voor het ontstaan van gegroefde of afbrokkelende nagels, die uiteindelijk splijten.
Tips voor nagelverzorging
Tips voor manicure : verwijder lak met een oplosmiddel zonder aceton, spoel de nagels om uitdroging te voorkomen, daarna in lauw water dompelen om ze iets zachter te maken. Eens de nagels droog zijn ze insmeren met een lauwe nagelolie om de keratine te voeden. Gebruik een nagelpolijster om de groeven te doen verdwijnen en de nagels een natuurlijke glans te verlenen, ontzie de opperhuidcellen en vijl van buiten naar binnen (heen- en weervijlen kan gespleten nagels veroorzaken), knip de dode stukken af. Indien je tenslotte geen nagellak aanbrengt, kun je best de handen en vingers hydrateren met een voedende crème. Maar waarom geen zonnebrandcrème gebruiken? Deze beschermt je huid daarnaast ook tegen ouderdomsvlekken.Nagellak wordt in drie lagen aangebracht : één in het midden, één links en één rechts, waarbij je tussen het aanbrengen van de verschillende lagen de vorige laag eerst laat drogen. Als je hierin niet slaagt kan je ondanks alles gewoon je nagellak aanbrengen door in één keer een redelijke hoeveelheid (niet teveel, niet te weinig) op het penseeltje te nemen. Vergeet wel niet dat je beter helemaal kan herbeginnen dan "corrigerende" lagen op te hopen die nooit voor een mooi resultaat kunnen zorgen. Om de lak snel te laten drogen kan je de nagels in een glas ijskoud water dompelen. Als je een donkere lak kiest, vergeet dan niet eerst een kleurloze onderlaag aan te brengen. Dat zal vermijden dat je nagels rood (of zwart) kleuren wanneer je de lak verwijdert.
De "French manicure", die in de Verenigde Staten erg 'in' is, maakt nu ook op het oude continent opgang. Deze methode bestaat uit een manicure die de nagels een natuurlijk uitzicht geeft. Men gebruikt een vleeskleurige lak en de basis van de nagel verft men mat wit. Daarna brengt men hierop een roze laag aan. De nagels worden recht afgeknipt.
Kunstnagels blijven een oplossing voor noodgevallen of voor nerveuze vrouwen die het nagelbijten niet kunnen laten. Schoonheidsinstituten kunnen deze aanbrengen of anders bestaan er ook speciale 'kits'. Men moet kunstnagels met lijm vasthechten aan propere nagels. Specialisten geven de raad het halvemaantje vrij te laten en het oppervlak te polijsten om het niveauverschil te verminderen. Zo kan je een natuurlijk effect bekomen. Er bestaan ook kunstnagels die reeds 'versierd' zijn (met lak, bolletjes, streepjes,...).
Tenslotte een tip voor vuile werkjes (tuinieren bijvoorbeeld) : wrijf je nagels over een stuk zeep. Dit zal verhinderen dat vuil zich onder je nagels gaat nestelen.
Julia Limbourg