Ben jij een ecotoerist?

Je kan naar de andere kant van de wereld trekken, in een betonnen hotel slapen, pizza en frietjes eten en je niks aantrekken van de lokale cultuur en de fauna en de flora en tevreden naar België terugkomen. Je kan het ook helemaal omgekeerd doen. En jezelf een ecotoerist noemen.


Toerisme is in volle expansie, maar de opbrengst ervan is dikwijls oneerlijk verdeeld. Een groot deel van de gastvrije ontwikkelingslanden geniet helemaal niet van deze vruchtbare inkomsten. Vaak zijn fauna en flora helemaal niet beschermd en leren de toeristen helemaal niks van de lokale cultuur.

Je kan wel op een alternatieve manier reizen en voor ecotoerisme kiezen. Ecotoerisme baseert zich op 3 steunpunten: verantwoordelijkheid op economisch en  sociaal vlak en op milieugebied.

Hoe werkt het precies? Bijvoorbeeld, in plaats van een hotel via een touroperator te boeken, kies je beter voor een lokale uitbater. Als je een uitstap met gids boekt, kies je dan ook bij voorkeur voor een lokale gids. Ter plaatse koop je zoveel mogelijk handgemaakte en lokale producten, enzovoort. Zo ondersteun je de lokale economie.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?