Dreigende diabetesepidemie?

international diabetes federationVan 24 tot 29 augustus 2003 vond in Parijs voor de achttiende maal een conferentie van de International Diabetes Federation (IDF) plaats. Een rapport dat vrijgegeven werd op de conferentie bevat alarmerende cijfers en experten waarschuwen voor een epidemische ontwikkeling. Meer dan 300 miljoen mensen zouden wereldwijd het gevaar lopen diabetes te krijgen en de economische impact zou in sommige ontwikkelingslanden deze van Aids gaan overstijgen.


De cijfers zijn in ieder geval hallucinant. In een rapport haalde men bijvoorbeeld ook aan dat de kosten van de diabetesepidemie (aan de gezondheidszorg wereldwijd) jaarlijks oplopen tot meer dan 150 miljard euro. In sommige landen waar de ziekte meer dan elders voorkomt zou diabetes nu al een economisch probleem vormen. Indien het aantal diabetesgevallen in de komende decennia in die mate zouden toenemen (van minder dan 150 miljoen tot meer dan 300 miljoen) als vele specialisten voorspellen dreigt in vele ontwikkelingslanden een catastrofe. De gezondheidszorg dreigt immers overbelast te worden door een nieuwe "epidemie" met een impact vergelijkbaar met deze van Aids. Om nog maar te zwijgen van de economische gevolgen.

Wat is diabetes?

Misschien kort even stilstaan bij de ziekte zelf. Er bestaan eigenlijk twee soorten diabetes: type I, dat voorkomt bij kinderen en adolescenten en instaat voor 5 à 10 procent van de diabetesgevallen, en type II dat volwassenen treft. Bij patiënten met diabetes type I gaat het om een ontoereikende productie van insuline, terwijl patiënten met diabetes type II wel voldoende insuline aanmaken maar waarbij het lichaam deze insuline niet op een efficiënte wijze kan gebruiken. Wanneer type II tijdig ontdekt wordt kan men de ziekte voorkomen of controleren door een streng dieet, lichaamsbeweging en adequate geneesmiddelen. Diabetes is trouwens geen lachertje want zonder behandeling kan de ziekte leiden tot blindheid, nierproblemen, hartziekten en zelfs dodelijk zijn.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?