De wereld van Weight Watchers

Weight Watchers is sinds 1963 uitgegroeid van een onschuldig damesclubje tot een heuse multinational. Momenteel is de organisatie actief in 29 landen, en volgen wekelijks 1 miljoen mensen, waaronder steeds meer manne, één van de 30.000 cursussen. Weight Watchers Belgium werd opgericht in 1973 en heeft liefst veertig kantoormedewerkers in dienst.


Naast de cursussen (11 € per sessie) biedt Weight Watchers de formule By Mail aan, en het pakket MP5, speciaal bestemd voor mannen. Verder zijn er de informatieboekjes, de Bonus Buddy, het rekenmachientje (om de punten bij te houden), de lepelset (om het eten af te meten), ontbijtrepen, thee, glazen, receptenfiches èn een volwaardig magazine in de krantenwinkel.
Ook vermageren is big business geworden.

Weight Watchers is wellicht de enige vermageringsmethode die ècht werkt. De organisatie heeft in België 23.000 leden, waarvan amper vijf procent mannen. Iedere week worden over het hele land 500 cursussen opgezet, maar ook dat zijn hoofdzakelijk vrouwelijke onderonsjes.

“Vrouwen zijn veel meer met hun gewicht bezig dan mannen,” bevestigt Ann Gordts van Weight Watchers Belgium. “Een vrouw maakt zich zorgen dat ze niet meer in haar rokje kan, een man gaat gewoon een nieuw hemd kopen. Ook de perceptie verschilt. Een vrouw met overgewicht ‘laat zich gaan’. Een man met een buikje ‘zit op een goede weide’. En waarom worden de vetbandjes van een vrouw geen love handles genoemd? Overgewicht bij mannen heeft een sympathieker imago, dus ze maken er ook geen probleem van. Komt daar nog bij dat een man eerder zal gaan sporten om af te slanken, in plaats van op zijn voeding te letten. Hoeveel mannen staan er in de keuken, om hun eigen gezonde potje te koken?”

Want daar komt het natuurlijk wel op aan bij de Weight Watchers, op gezonde voeding. Wie wil vermageren, moet anders gaan eten. “Als je niets aan je voeding doet, zal er niets veranderen,” zegt Gordts. “We weten dat de mensen nog altijd massaal naar allerhande producten grijpen, de meeste weight watchers hebben ook alles geprobeerd om af te vallen, maar er zijn geen mirakels. Die beloven wij ook niet. In plaats van iedere dag een pilletje te nemen of een theetje te drinken, moet je gewoon je eetgewoonten aanpassen, en wel voor de rest van je leven. Waarbij je je sociale leven perfect kan handhaven. Als je je in het weekend laat gaan, moet je door de week gewoon een beetje oppassen.”


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?