De taal van het lichaam

Mensen praten niet constant. Toch houden we nooit op met spreken, want onze lichaamstaal stuurt voortdurend signalen uit. Soms meer dan we zelf beseffen. We hebben nu eenmaal veel minder controle over onze lichaamshouding, gebaren of gezichtsuitdrukkingen dan over onze woorden. Al deze vormen van lichaamstaal vertellen veel over onze gevoelens en bedoelingen waardoor anderen meer te weten komen over ons, dan we hen (willen) vertellen.


Net als bij gezichtsuitdrukkingen en gebaren, zijn we ons ook niet bewust van welke lichaamshouding we aannemen. Wist je dat als mensen het met elkaar eens zijn, ze onbewust dezelfde houding aannemen? Zo is het ook als het tussen hen klikt of wanneer ze elkaar appreciëren. Dit bewust imiteren heeft wel geen enkele zin, de andere voelt dat het niet gemeend is. Onze lichaamshouding wordt dus sterk beïnvloed door hoe we ons voelen. Wanneer we in een sombere bui zijn, staan mensen anders dan wanneer ze gelukkig zijn. Op zo’n moment is hun houding meer gebukt en met hangende schouders. 

In bepaalde situaties denken mensen na over welke lichaamshouding ze moeten aannemen. Dat is vooral het geval wanneer mensen bekeken worden, zoals bij sollicitaties en presentaties. Mensen weten dan vaak geen blijf met hun armen. Zit je tijdens je presentatie aan tafel? Dan is het best om je armen los op je schoot te leggen of gewoon op tafel. Veel mensen hebben het moeilijk om hierbij te ontspannen. Het helpt dan om iets vast te houden zoals een pen. Dat geeft je namelijk letterlijk een houvast. Pas wel op dat je er niet mee speelt, want dat leidt dan weer de aandacht af van de luisteraars.

Twee lichamen spreken anders

Mannen en vrouwen worden dan wel als gelijkwaardig beschouwd, maar gelijk zullen we nooit zijn. Onze communicatie toont nog duidelijke verschillen en dat geldt ook voor onze lichaamstaal. Non-verbaal geven we allemaal aan hoe we onze woorden bedoelen. Ook laten we hiermee blijken hoe de onderlinge relatie is. Hierdoor voelen vrouwen elkaar gemakkelijker aan dan iemand van het andere geslacht. Zo is het natuurlijk ook voor mannen. Terwijl elk geslacht elkaar daarin begrijpt, is het voor het andere geslacht een moeilijk raadsel. Hun lichaam spreekt anders en daardoor begrijpen ze elkaar soms moeilijk. Hoewel beide geslachten op dezelfde hoogte ingeschat worden, heeft de man - weliswaar onbewust - nog graag de macht.

Loopt een koppel arm in arm? Dan haakt zij haar arm in die van hem, het omgekeerde gebeurt bijna nooit. In een ander geval legt hij zijn arm over haar schouder en zij rond zijn middel. Nooit zie je het anders. Het zijn allemaal feiten die ons niet opvallen. Het lijkt zo te horen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?