De gevaren van sportvoeding

Onze voeding is niet meer wat ze geweest is. Je moet al hele berg fruit en groenten eten om dagelijks de nodige vitaminen en mineralen binnen te krijgen, en eigenlijk is alleen het beste (biologische) vlees goed genoeg om te voldoen aan de proteïnebehoefte. Allemaal aan de voedingssupplementen dan maar?


In Amerika zou al 25% van de bevolking regelmatig voedingssupplementen tot zich nemen, in onze buurlanden gemiddeld 12%, in België 3%. Het zijn verkoopcijfers die de consument ervan moeten overtuigen dat wij weer eens lichtjaren achterop lopen. Terwijl de rest van de wereld zich gezond slikt, takelen wij verder af, dat is zo’n beetje de boodschap achter de reclame van Dymaforce, Care for Body & Soul, een Belgische verdeler van voedingssupplementen (Nature’s Best, Dymatize) en fitnesstoestellen (Powerhouse). Er wordt verwezen naar de vervuiling van lucht, bodem en water, naar de industriële bereiding van ons voedsel en naar de overconsumptie van geraffineerde suiker, verzadigde vetten, kleurstoffen en bewaarmiddelen, argumenten die ook de aanhangers van biologische voeding hanteren. Gezond eten is onontbeerlijk, benadrukt Dymaforce, maar wie intensief aan sport doet, kan ook niet zonder voedingssupplementen, wat eigenlijk geconcentreerde voedingsstoffen zijn (micronutriënten), eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Met de groei van de sportvoedingsmarkt stijgt echter ook het aantal klachten over minderwaardige, onbetrouwbare en zelfs gevaarlijke producten. Het Instituut Topsport Vlaanderen waarschuwt voor de aanwezigheid van ‘onzuiverheden’ in voedingssupplementen, met name prohormonen, ook wel precursoren genoemd, de chemische voorlopers van (natuurlijk) testosteron of (synthetische) anabole steroïden, waarvan de werking te vergelijken is met die van de verboden stof nandrolon.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?