Bezoek eens een kuuroord

Kuuroorden en thermen: iedereen heeft er de mond van vol. De zwembaden, sauna’s, hammams en andere voorzieningen spreken tot ieders verbeelding. Nochtans hebben de meesten een beetje last van drempelvrees om zo’n tempel van welbehagen te betreden, uit angst voor het onbekende. Zijn al die pakkingen wel goed voor ons, wat voor effect zal een sauna hebben, moet ik een badpak aan? We geven u een kleine inwijding in het wellnessgebeuren.


Een badpak… of niet ?!

De meeste thermencomplexen beschikken over een gedeelte van het saunalandschap dat is voorbehouden aan naturisten. In het andere deel moet je verplicht badkledij dragen. Het gedeelte voor naaktlopers is vaak veel beter uitgerust wat apparatuur betreft dan het ‘geklede’ gedeelte. Een badmuts is nergens verplicht.

De vraag die iedereen zich stelt is natuurlijk: gaan ze me niet aanstaren? Vergeet niet, dat de anderen ook naakt zijn. Habitués komen naar de sauna om te relaxen en uit te rusten, en niet om anderen te observeren. Bovendien draagt u een handdoek of een badjas als u van de ene installatie naar de andere loopt, en binnen in de sauna, jacuzzi of hammam zie je sowieso al niet veel. Hou voor ogen dat er niets zo leuk is als naaktzwemmen. Hoe raar het ook mag klinken: de ervaring is heel anders dan wanneer je een badpak of zwembroek draagt.

Sauna of hammam?

Wanneer je een sauna binnenkomt, overvalt je een enorme hitte die zelfs een verstikkend gevoel kan teweegbrengen. Je neemt als het ware een droog hittebad. De sauna is een Skandinavische, meer bepaald Finse uitvinding, die meer dan 2000 jaar oud is. Het is eigenlijk een hutje, waarin de temperatuur varieert tussen 60 en 100 graden. We spreken van droge warmte, omdat de vochtigheidsgraad schommelt tussen 3 en 20 %. In het hutje bevindt zich een kachel (op houtskool of elektrisch) die de specifieke vulkanische saunastenen opwarmt.

Wanneer deze eenmaal de maximumtemperatuur hebben bereikt, laat men er een pollepel water overheen lopen, waardoor er een stoomwolk vrijkomt. Een sauna heeft verschillende etages, en hoe hoger je gaat zitten of liggen, hoe heter het wordt. De warme lucht stijgt namelijk naar het plafond. Vergeet niet om op een handdoek te gaan zitten, die het zweet kan opvangen en die tegelijkertijd de huid beschermt tegen de hitte van het hout. Soms worden sauna’s ook geparfumeerd met essentiële olieën die de ademhaling stimuleren, zoals eucalyptus en lavendel.

De hammam, of het Turks bad, is een vochtig hittebad dat afstamt van de Romeinse thermen. Als je een hammam binnenstapt, word je omgeven door een stoomwolk. De stoom is zo dik dat je de andere mensen in de hammam nog nauwelijks kunt onderscheiden. Wacht dus even tot je ogen zich hebben aangepast aan de slechte zichtbaarheid alvorens te gaan zitten, anders loop je de kans op iemand anders zijn schoot terecht te komen. Sommige hammams hebben verschillende kamers, waar het stelselmatig warmer wordt. De temperatuur van de hammam is ongeveer 50 graden, en de vochtigheidsgraad is er soms wel 100 graden. Net als in de sauna worden er vaak essentiële olieën gebruikt, meestal eucalyptus.
Zowel sauna als hammam zorgen ervoor, dat gifstoffen uit het lichaam worden geëlimineerd,  dat de huid zacht wordt doordat de dode huidcellen worden verwijderd en dat het lichaam ontstresst. De spieren ontspannen zich en je krijgt een gevoel van welbehagen. Zowel sauna als hammam zijn taboe voor mensen die problemen hebben met de bloedsomloop of de aders, voor zwangere vrouwen en voor mensen met een cardio-vasculaire ziekte. De hitte zorgt ervoor dat het hartritme versnelt. Mocht je plots onwel worden in de sauna, ga dan onmiddellijk weer naar buiten.

De douches

Douches zijn heel belangrijk in een wellnesscentrum. Vergeet nooit eerst te douchen alvorens  een sauna of hammam binnen te gaan. Als de warmte je even te veel wordt, kan je tussendoor ook een verfrissende douche nemen. Ook achteraf moet je nog eens douchen om de dode huidcellen af te spoelen.

Nog enkele laatste raadgevingen: de thermen zijn gewijd aan ontspanning. Als je een bepaalde infrastructuur niet als aangenaam ervaart, blijf er dan niet. Niet iedereen is tegen dezelfde hitte opgewassen. Op sommige plaatsen vind je verwarmde banken waar je tussendoor kunt relaxen. En natuurlijk is het mogelijk jezelf extra te laten verwennen met een massage, om je spieren in absolute rust te brengen.

Wat de prijs betreft: doorgaans betaal je zo’n twintig euro inkom, maar de standing van het gekozen etablissement kan dit bedrag verhogen of verlagen. In de meeste wellnesscentra zal men een arrangement voorstellen, waarbij je gebruik maakt van de thermen en ook verschillende behandelingen kunt kiezen. Een heel prijzenpalet ligt hier open.
In sommige thermencomplexen kan je ook overnachten. Het worden dan geen uren maar dagen van ontspanning. Wanneer je de wellnesskoorts goed te pakken hebt, kan je ook een abonnement nemen: kuren wordt dan een stuk voordeliger.









© Vivat.be 2020