Bezoek eens een kuuroord

Kuuroorden en thermen: iedereen heeft er de mond van vol. De zwembaden, sauna’s, hammams en andere voorzieningen spreken tot ieders verbeelding. Nochtans hebben de meesten een beetje last van drempelvrees om zo’n tempel van welbehagen te betreden, uit angst voor het onbekende. Zijn al die pakkingen wel goed voor ons, wat voor effect zal een sauna hebben, moet ik een badpak aan? We geven u een kleine inwijding in het wellnessgebeuren.


Een badpak… of niet ?!

De meeste thermencomplexen beschikken over een gedeelte van het saunalandschap dat is voorbehouden aan naturisten. In het andere deel moet je verplicht badkledij dragen. Het gedeelte voor naaktlopers is vaak veel beter uitgerust wat apparatuur betreft dan het ‘geklede’ gedeelte. Een badmuts is nergens verplicht.

De vraag die iedereen zich stelt is natuurlijk: gaan ze me niet aanstaren? Vergeet niet, dat de anderen ook naakt zijn. Habitués komen naar de sauna om te relaxen en uit te rusten, en niet om anderen te observeren. Bovendien draagt u een handdoek of een badjas als u van de ene installatie naar de andere loopt, en binnen in de sauna, jacuzzi of hammam zie je sowieso al niet veel. Hou voor ogen dat er niets zo leuk is als naaktzwemmen. Hoe raar het ook mag klinken: de ervaring is heel anders dan wanneer je een badpak of zwembroek draagt.

Sauna of hammam?

Wanneer je een sauna binnenkomt, overvalt je een enorme hitte die zelfs een verstikkend gevoel kan teweegbrengen. Je neemt als het ware een droog hittebad. De sauna is een Skandinavische, meer bepaald Finse uitvinding, die meer dan 2000 jaar oud is. Het is eigenlijk een hutje, waarin de temperatuur varieert tussen 60 en 100 graden. We spreken van droge warmte, omdat de vochtigheidsgraad schommelt tussen 3 en 20 %. In het hutje bevindt zich een kachel (op houtskool of elektrisch) die de specifieke vulkanische saunastenen opwarmt.

Wanneer deze eenmaal de maximumtemperatuur hebben bereikt, laat men er een pollepel water overheen lopen, waardoor er een stoomwolk vrijkomt. Een sauna heeft verschillende etages, en hoe hoger je gaat zitten of liggen, hoe heter het wordt. De warme lucht stijgt namelijk naar het plafond. Vergeet niet om op een handdoek te gaan zitten, die het zweet kan opvangen en die tegelijkertijd de huid beschermt tegen de hitte van het hout. Soms worden sauna’s ook geparfumeerd met essentiële olieën die de ademhaling stimuleren, zoals eucalyptus en lavendel.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?