Van bier word je niet dik

In tegenstelling tot frisdranken heeft een gematigde bierconsumptie geen invloed op het gewicht of overgewicht. Dat is wat naar voor komt in verschillende wetenschappelijke studies, die verschenen in het medisch tijdschrift Semper. Vier glazen frisdrank bevatten vier keer zoveel calorieën als vier glazen bier. Deze studies tonen eveneens aan dat biersoorten met een hoger alcoholgehalte, wijn en sterke dranken meer calorieën bevatten dan een simpel blond biertje.


Een groep proefpersonen die gedurende een jaar bier gedronken hadden in matige hoeveelheden telde zelfs minder mensen met overgewicht dan een andere groep proefpersonen die geen bier hadden geconsumeerd. Deze vaststelling is wel niet van toepassing op grote bierdrinkers. Vaak vertonen deze daarnaast ook ongezonde en onevenwichtige eetpatronen die zonder twijfel nog meer bijdragen tot hun gewichtstoename.

Bier is een uitstekende dorstlesser

In feite bevat bier 93% water en relatief weinig alcohol.

Bier maakt deel uit van een gezonde en evenwichtige voeding. Bier is rijk aan de vitamines B1, B2, B6 en H en minerale zouten. Het is vooral het gehalte aan minerale zouten dat goed is voor de gezondheid. Verder is bier rijk aan potassium en arm aan sodium, de ideale balans voor een goede bloeddruk. De vitamines bevorderen de aanmaak van bloedlichaampjes, verbeteren de bloedsomloop en stimuleren het metabolisme.

Een matige bierconsumptie, wat neerkomt op 2 glazen bier per dag voor de vrouwen en 3 glazen bier per dag voor de mannen, biedt heel wat voordelen voor de gezondheid (dit wordt ondersteund door verschillende wetenschappelijke onderzoeken) :

  • Een vermindering van het risico op hartaanvallen met 25%;
  • Bescherming tegen Helicobacter pylori, bekend als één van de oorzaken van maagzweren en een risicofactor voor maagkanker;
  • Een vermindering met 40% van het risico op niersteenvorming dankzij het hoge gehalte aan magnesium, dat beschermt tegen niersteenvorming en galsteenvorming;
  • Een betere bescherming tegen kanker dankzij de hop in het bier, die zeer rijk is aan anti-oxidanten, gekend voor hun werking tegen kanker;
  • Preventief tegen diabetes en een gunstig effect op de algemene gezondheidstoestand van diabetespatiënten;

Meer en meer tonen wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd op grote groepen mensen, aan dat de levensduur van matige bierdrinkers groter is dan die van grote bierdrinkers en geheelonthouders.

Even zoveel redenen om op het einde van de zomer te genieten van een heerlijk Belgisch biertje. Dat is tenminste wat het Beer & Society Information Center ons toewenst, dat de website "

Bier & Gezondheid
" verzorgt, een unieke website met wetenschappelijke informatie over de invloed op de gezondheid van een gematigde alcoholconsumptie en van bierconsumptie in het bijzonder.

Jiri Pragman









© Vivat.be 2020