Netwerk Vlaanderen maakt baan vrij voor duurzaam bankieren

Wil je met zekerheid weten of je spaargeld met zorg wordt beheerd en besteed? Op zoek naar een ethische belegging? Laat Netwerk Vlaanderen je onder zijn hoede nemen. Deze promotor van  mens- en milieuvriendelijk bankieren maakt je wegwijs in de wereld van duurzame investeringen.


Netwerk Vlaanderen
pleit er sinds 1982 voor dat je als klant recht hebt om te weten of je spaarcentjes in goede bankiershanden zijn. De relevantie van Netwerk is er zo'n 40 jaar later niet minder op geworden in het licht van de financiële ravages die de wereldeconomie de afgelopen 3 jaar kreeg te slikken. En die wellicht hadden kunnen worden vermeden, indien banken en beurzen doortastend en transparant te werk waren gegaan. Het grote publiek is echter op de hoogte gesteld van hun geblunder, wanneer het kwaad al was geschied.

Een korte terugblik op hoe het voornaamste slachtoffer van de crisis, de kleine belegger, in de luren werd gelegd, gevolgd door de duurzame remedies die Netwerk Vlaanderen naar voren schuift.

Subprime! Suprise!

Het onheil had zorgeloos kiem kunnen schieten in de States, waar goedkope leningen de huizenmarkt overspoelden. Deze zogeheten subprime mortgages zouden naar onze contreien overwaaien als aanlokkelijk herverpakte aandelen.

Het subprimesysteem berustte op manke bouwleningen voor huizenkopers uit de minder gefortuneerde Amerikanen bevolkingslagen. Die tekenden gretig in omwille van het langdurige uitstel van eerste afbetaling verbonden aan het product. De subprimes werden ondertussen ook onder versneden vorm op de beurzen verhandeld. Al gauw nestelden ze zich in heel wat spaarfondsen en andere beurspakketten als luizeneitjes in een warme vacht. Dit gebeurde op grote schaal aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?