Hoe kan je nu nog je geld beleggen?

Vele mensen dachten enkele jaren geleden de kip met de gouden eieren gevonden te hebben. Eindelijk hadden ze een weg gevonden om snel veel geld te verdienen : het volstond om op de Beurs te spelen. Deze Beurs hadden ze tevoren steeds links laten liggen tot hun vrienden, collega's en familieleden vertelden dat ze hun geïnvesteerde centen in korte tijd in een veelvoud (1 keer en meer) terugverdienden.


Een mooie zeepbel

Helaas! Net zomin als in andere domeinen bestaan ook in de Beurswereld geen mirakels. Deze mensen bevinden zich vandaag in een benarde situatie, waarbij ze tot 9% van hun kapitaal verloren, sommigen zijn zelfs geruïneerd. De Beurshausse in de jaren 98-99 bleek niet meer dan een grote zeepbel en deze zeepbel loste sneller op dan ze gevormd werd. Vandaag blijft men verweesd achter met als enige belegging de spaarboekjes die slechts een magere 2% intrest opleveren, sommige een ietsje meer, maar opgepast voor bedrieglijke voorstellingen! Kasbonnen bieden niet veel betere voorwaarden.

De vraag stelt zich dus : hoe kun je de dag van vandaag je geld beleggen?

De terugkeer via de grote poort van de baksteen

Het eerste idee dat opkwam bij mensen die een beetje geïnformeerd waren, was om voortaan te investeren in obligaties. Deze hebben in feite een door de promotoren gewaarborgde waarde. Het gaat eigenlijk om leningen van spaarders aan bedrijven of de overheid.Ze moeten verplicht (vandaar de naam obligatie) na een bepaalde tijd tegen een vooraf vastgelegde prijs afgelost worden en intussen ook op geregelde tijdstippen een vaste intrest opleveren.

Maar ook in dit geval blijven de voorgestelde intrestvoeten aan de magere kant. Daarnaast zijn ook obligaties niet geheel zonder risico. De bedrijven of financiële instellingen die ze uitgeven kunnen failliet gaan en vervolgens in de onmogelijkheid verkeren het geld uit te betalen. Welnu, we bevinden ons momenteel in een periode waarin de bedrijven financieel kwetsbaar zijn. 'Grote namen' in de bedrijfswereld gingen reeds over de kop.

Sommige mensen herinnerden zich vervolgens dat 'de Belg een baksteen in zijn maag heeft'. Dit is ook veel interessanter, want immobiliën bleken op lange termijn altijd al één van de beste beleggingen. Je kan gronden kopen of appartementen, huizen, een parkeerruimte (brengt wel iets minder op). Dit alles kan je later met een beetje geluk voor een veel hogere prijs aan de man brengen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?