Belg verbruikt te veel water

Uit een rapport van het WWF blijkt dat onze dagelijkse waterconsumptie veel te hoog staat: 7400 liter, dat is ongeveer 90 badkuipen.
Samen met ECOLIFE heeft het WWF de watervoetafdruk van België berekend. Deze meet het directe en indirecte gebruik van zuiver en zoet water per consument of producent.

De resultaten zijn helaas niet goed. Ons land heeft een veel hoger verbruik dan buurlanden zoals Nederland, Groot-Brittanië en Duitsland. Maar dat is niet het ergste: onze waterconsumptie ligt ver boven onze eigen voorraden en is dus in sterke mate afhankelijk van buitenlandse watervoorraden.

De zware voetafdruk is 3/4 te wijten aan de import van producten uit het buitenland. Het gaat voornamelijk om landbouwproducten zoals katoen, koffie, soja en graan. Een groot deel van dat verbruikte water is afkomstig uit Pakistan, India en Ukraïne... landen die te kampen hebben met extreme waterschaarste. Met andere woorden neemt België, door haar waterconsumptie, deel aan de waterproblemen in die landen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?