Vlaamse streekproducten: Antwerpen

België heeft een uitzonderlijke rijkdom aan streekproducten, die stilaan meer erkenning  krijgen. De Vlam heeft alle streekproducten per provincie in kaart gebracht en van een label voorzien. Een overzicht, te beginnen met de provincie Antwerpen.


Om als streekgerecht te worden erkend, moeten de producten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1.  Ze moeten hoofdzakelijk worden bereid met grondstoffen uit de streek. Als die grondstoffen niet voorradig zijn in eigen streek (zoals koffie bijvoorbeeld) moet het product kunnen bogen op een lange traditie.
  2.  Ze moeten door de lokale bevolking aanvaard worden als een traditioneel streekeigen product, een product met faam.
  3.  Ze worden (zo) ambachtelijk (mogelijk) bereid.
  4.  Ze worden bereid in de streek van oorsprong.
  5.  Om erkend te worden, moeten producten minimum 25 jaar bestaan.

Antwerpse Handjes: er zijn twee versies van deze Antwerpse lekkernij: een is een koekje, de andere is gemaakt uit chocolade. Deze laatste versie bestaat dan ook nog eens in een volle en een gevulde variant, de vulling bestaat dan uit praliné of uit koffieroom, of in de meest typische vorm: de praline gevuld met elixir d’anvers.
De koekjes in de vorm van een hand, het symbool van de stad Antwerpen, ontstonden in 1934 na een wedstrijd. Het zijn broze zandkoekjes gemaakt van boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen.

Antwerpse koffie: al eeuwenlang heeft de rol van de Antwerpse haven in de invoer van koffie ervoor gezorgd dat Antwerpen een heel eigen type koffie brandt, gebaseerd op mengelingen met voornamelijk Arabica-koffies. De vele koffiebranderijen in de provincie leveren een streekproduct met een heel eigen aroma, dat schril afsteekt tegen de koffie die gebrand wordt in het Westen van het land. (Waar de invloed van Franse smaken zich meer laat gevoelen.)

Kempense koffie: net als zijn Antwerps broertje, wordt het mengsel van de Kempense Mokapi-koffie samengesteld uit Arabica-bonen uit Brazilië en Guatemala, waaruit een zachte koffie wordt verkregen zonder bittere nasmaak. 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?