Streekproducten 3: Limburg

In onze reeks over streekproducten is het de beurt aan Limburg: bescheiden wat de hoeveelheid betreft, maar de producten zijn heel typisch en de meeste zijn overbekend!

 


 

Dranken

Hasseltse Jenever: uniek om zijn typisch kruidige smaak en zijn aroma van bessen en zaden, ontstond deze geestrijke drank in de 17de eeuw na het verbod op het stoken van brandewijn. Er bleven slechts vier van de talloze Hasseltse jeneverstokerijen over in de regio Hasselt, waarvan er één gevestigd is in het jenevermuseum. 

Ops-ale uit Bree-Opitter: dit pilsachtige biertje is geen zware ale zoals Antwerpen en Brabant die kennen. Het werd voor het eerst gebrouwen tussen 1937 en 1940 door brouwerij Sint-Jozef in Opitter, en wordt alleen geschonken binnen een straal van dertig kilometer rond de brouwerij. 

Limburgse appelwijn met druiven: in Limburg denkt men bij het woord ‘fruit’ vooral aan appels, maar sinds de Romeinse tijd worden er ook druiven geteeld. Door plaatselijke druivenrassen te mengen met jonagold en er ook nog wat hoogstam-appelsap aan toe te voegen, werd deze volledig natuurlijk gefermenteerde appel-druivenwijn verkregen met licht-goudgele kleur en aroma’s van appel en limoen. 

Limburgse Heidebitter: heidekruiden en –bloempjes werden verzacht met suiker en honing en verwerkt tot een likeur van 38°VOL, die niet alleen lekker is maar ook goed voor de gezondheid. Een traditie die eeuwenoud is, en in stand wordt gehouden door distillerie Massy in Houthalen. 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?