Etiquette aan tafel


Met het bestek werk je jezelf naargelang de gangen vorderen, van de buitenkant naar de binnenkant toe. Vorken liggen links, messen en lepels rechts. Uitzondering is de oester-of visvork, deze ligt rechts naast je soeplepel. Als je in een restaurant eet en je bestelt geen vis, dan zal de ober het bestek dat je niet gaat gebruiken, komen weghalen.
Boven je bord ligt de dessertlepel en de dessertvork. Koffielepeltjes liggen rechts of worden samen met de koffie gebracht. Als je aan het dessert begint, schuif je ze naar de kant van je bord: vork links en lepel rechts.

Wijn en glazen

Rode wijn wordt geserveerd in een glas met een ronde bol en een korte steel. Je houdt het glas vast aan de steel zodat je hand het glas en vervolgens de wijn niet verwarmt. Rode wijn wordt geserveerd op kamertemperatuur. Je laat een pas geopende fles best een beetje 'ademen' of chambreren, om hem optimaal op smaak en temperatuur te brengen.
In een restaurant laat men je de wijn eerst eens proeven, alvorens het glas vol te schenken. Dit doet men niet om je zelf te laten bepalen of de wijn voldoet aan je persoonlijke smaak, wel om zeker te zijn dat er niets mis mee is, of hij niet zuur smaakt, of dat er kurkrestjes in drijven.
Witte wijn wordt geserveerd in een groter glas met een langere steel, zodat wanneer je het glas zoals het hoort onderaan de steel vasthoudt, de wijn langer koel blijft.
De volgorde van de te gebruiken glazen die voor je bord staan, begint met het glas dat het dichtst bij je staat: sherry (bij de soep), witte wijn (vis), rode wijn (vlees), water en dessertwijn.

Wie zit waar?

Bij een formeel diner worden de plaatsen als volgt verdeeld:

- De mannelijke eregast zit rechts van de gastvrouw.
- De man die daarna het belangrijkst is, zit links, de vrouwelijke eregast rechts van de gastheer.
- De vrouw die daarna het belangrijkst is, zit links.
- Paren worden gescheiden, mannen en vrouwen wisselen elkaar af in hun plaatsen aan tafel, naast een man zit telkens een vrouw.
- Zit men echter aan een ronde tafel, dan verandert alles en krijgt ieder een gelijkwaardige plaats.

In alle gevallen dienen de mannen de stoel van de dames aan te schuiven en op te staan als de dame de tafel verlaat en als ze terugkeert.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?