Etiquette aan tafel

Hoe je bestek vasthouden?

Als er een botermes bij het boterschaaltje op tafel ligt, gebruik je dat enkel om boter mee naar je (brood)bordje te brengen, en niet om het er mee uit te smeren over je broodje, daarvoor heb je zelf een mes. Ligt er geen botermes bij het boterschaaltje, dan gebruik je je eigen mes wel.
De regel is dat er altijd met mes en vork gegeten wordt, de vork in de linkerhand, het mes in de rechter. Rijst wordt met lepel en vork gegeten, waarbij de vork links wordt vastgehouden en de lepel rechts, en je met de vork de rijst op je lepel duwt.
Wat je dan weer gerust wel met de handen of 'uit het vuistje' kan eten zijn olijven, fruit, ribbetjes, kreeft, oesters en kippenvleugels en -poten.

Vingerkommetje

Soms worden er na het hoofdgerecht en voor het dessert vingerkommetjes aangeboden. Doop de vingers van één hand in de schaal en droog ze af aan het servet dat op je schoot blijft liggen. Doe daarna hetzelfde met je andere hand. Als er een schijfje citroen of een geurende bloem in het kommetje ligt, laat die daar dan gewoon liggen.
Sommige restaurants geven een hete handdoek in plaats van een vingerkommetje, gebruik deze op dezelfde manier, hand per hand.

Tafel dekken en serveren

Een volledig gedekte tafel met een heleboel bestek, borden en glazen kan er op het eerste gezicht nogal imponerend en verwarrend uitzien. Maar eigenlijk is de schikking best wel logisch, vooral dan als je rechtshandig bent. Zo staan bijvoorbeeld de glazen zo dat je er met je rechterhand het makkelijkst aankan, zonder andere glazen om te stoten.

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?