Natuurlijke middeltjes tegen constipatie

Bijna een miljoen Belgen kent het uiterst onaangenaam gevoel van niet of moeilijk ‘de grote boodschap’ te kunnen doen. Nochtans is het mogelijk om constipatie, of het nu occasioneel of chronisch gebeurt, op een natuurlijke manier te behandelen. Een klein overzicht van middeltjes.


Constipatie? Het kan occasioneel voorkomen, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens de zwangerschap. Maar het kan ook een chronisch probleem zijn, en dan zou men alles doen om ervan af te geraken.

Om dit vervelend ongemak een halt toe te roepen, moet men eerst de oorzaken kennen. Die zijn echter heel verscheiden. De eerste oorzaak is, klaar en duidelijk, de levenswijze. Als je niet goed eet, niet genoeg drinkt en niet aan sport doet, moet je niet verwonderd zijn dat je ingewanden eveneens lui zijn. Maar constipatie kan echter ook te wijten zijn aan een beschadigde darmflora, aan een ontregeld parasympatisch systeem, aan de alvleesklier of aan hypothyreoïdie. Daarnaast heb je ook reisconstipatie (wat zelfs ook thuis kan gebeuren als je je er niet goed voelt) en constipatie door een onbewuste angst.

Welke behandeling? Vooreerst moet je je levenswijze eens herbekijken, en als je je nog steeds niet beter voelt, kan je een beroep doen op natuurlijke hulpmiddelen. Probeer zeker en vast zoveel mogelijk laxeermedicijnen te vermijden, want een overmatig gebruik kan ... constipatie veroorzaken! 

Herbekijken van de voeding

Dat begint al in de ochtend! Je darmen moeten geprogrammeerd worden zoals een wekker .

Je moet dus beginnen met een licht ontbijt, dat je traag en in alle rust kauwt (niet voor de televisie). Een trucje om je voeding beter ‘naar de uitgang’ te begeleiden: neem een koffielepel olijfolie halfweg je ontbijt. Koffie of thee drink je best na het eten om de spijsvertering te helpen. Als je het op een lege maag doet, krijg je het omgekeerde effect. 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?