Een overzicht van de Belgische Jazzgeschiedenis op cd
De musicus, criticus en historicus van de Belgische Jazz, Robert Pernet, die overleed in 2001, wijdde zijn leven aan zijn grote passie, de Jazz. Zijn collectie, die gelukkig aangekocht werd door de Koning Boudewijnstichting, herleeft in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) en op een dubbel-cd.
De reputatie van Robert Pernet oversteeg onze landsgrenzen. Van overal werd beroep gedaan op zijn encyclopedische kennis en zijn welgefundeerde raadgevingen. Sinds 1957 verzamelde alles wat te maken had met de evolutie van de jazz in België. Zijn collectie bestaat onder meer uit meer dan 7000 elpees, maar ook uit honderden boeken, tijdschriften, programma's en foto's.
Robert Pernet heeft de batterij musici die de reputatie van de Belgische jazz hebben gemaakt zelf ontmoet en begeleid. Hij telde onder zijn vrienden Philip Catherine en Toots Thielemans. Verder heeft hij ons een platencollectie en documentatie nagelaten die van fundamenteel belang zijn voor de geschiedenis van de jazz in België. Tot de meest opmerkelijke stukken behoren een eerste "pressing" van een jazzplaat die in 1917 gerealiseerd werd door het label Victor in de Verenigde Staten, platen van het type "picture record" (de twee zijden hebben een afbeelding) en verder talrijke documenten die intussen onvindbaar geworden zijn zoals de complete verzameling van het tijdschrift "L'actualité musicale et artistique", "Music", internationaal jazzmagazine voor de jaren 1924-1940.
Na het overlijden van deze verzamelaar is de Koning Boudewijnstichting erin geslaagd de hand te leggen op deze unieke collectie, onontbeerlijk voor de studie van de jazz in België. De stichting heeft het beheer van de archieven in handen gegeven van het Muziekinstrumentenmuseum.
Maar deze buitengewone collectie herleeft op twee manieren. Een dubbel-cd met als titel "Jazz in little Belgium" verenigt nu tientallen pareltjes uit de collectie van Pernet : uittreksels uit 78-toerenplaten, zeer zeldzame 33-toerenplaten, platen van 25 cm,... in totaal 49 jazzstukjes die nog nooit digitaal uitgebracht werden.
Deze sterke jazzmomenten bieden een indrukwekkend parcours doorheen de geschiedenis van de jazz in België, vooral dan over de beginjaren en de eerste naoorlogse jaren. Van Django Reinhardt tot Philip Catherine, intussen aandacht schenkend aan figuren als Gus Deloof, Bobby Jaspar en Toots Thielemans, naast talloze andere componisten en uitvoerders, van grote orkesten tot kleine ensembles... allen helpen ze de fascinerende evolutie herleven van de Belgische jazz met zijn stijlen, ondergane en uitgeoefende invloeden.
Praktische informatie
De dubbel-cd kost 20 euro en is verkrijgbaar in de Fnac-winkels, het Muziekinstrumentenmuseum (Hofberg 2, 1000 Brussel) en het contactcentrum van de Koning Boudewijnstichting (070/23 37 28). Ook in andere muziekwinkels zou je deze dubbel-cd moeten kunnen aanschaffen.
- De website van de Koning Boudewijnstichting
- De website van het Muziekinstrumentenmuseum
Jiri Pragman