Vernon God Little van DBC Pierre

Dit boek was één van de sensaties van 03. De schrijver met als pseudoniem DBC Pierre ontving voor dit debuut de prestigieuze Booker Prize. Vernon God Little is zonder meer een aanrader voor de liefhebbers van de "betere literatuur". Je kan net als ik opteren voor de oorspronkelijke Engelse versie, maar het boek is intussen ook reeds in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar.


Het komt niet vaak voor dat een debuutroman een dergelijke impact heeft. De auteur zelf is trouwens een eigenaardige figuur met een ietwat dubieuze achtergrond. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Mexico, waar zijn ouders tot de welgestelde toplaag behoorden. DBC Pierre kende evenwel geen zorgeloze jeugd, hoewel het hem materieel aan niets ontbrak. Hij voelde zich vervreemd en rebelleerde tegenover zijn ouders en de klasse waartoe ze behoorden. Hij liep verschillende keren weg van huis en begon op te trekken met slechte vrienden. Op zestienjarige leeftijd kreeg hij, nadat zijn vader zwaar ziek was geworden, het beheer van de eigendommen en financiën van het gezin in handen. Het betekende het begin van een jarenlange drugsverslaving en een zoektocht naar zelfdestructie. Heel wat van zijn toenmalige vrienden overleefden deze periode niet.

DBC Pierre kon zich evenwel herpakken en ging onder meer aan de slag als ontwerper en cartoonist. Het schrijven van een roman bleek uiteindelijk een lumineus idee. Zeer tegen zijn verwachtingen is sloeg Vernon God Little in als een bom en maakte hem op slag beroemd. De Booker Prize, die hij in ontvangst mocht nemen, zullen het succes van de roman alleen nog doen toenemen.

Het verhaal

 De vijftienjarige Vernon Gregory Little leeft in het Texaanse dorpje Martirio en is een wat verwarde tiener die in steeds grotere moeilijkheden raakt. De politie en zijn moeder zitten hem voortdurend op de huid. Een gebeurtenis gooit zijn leven totaal overhoop. Wanneer hij even de klas uit is en nadien terugkeert, heeft zijn vriend Jesus zestien klasgenoten neergemaaid en houdt de loop van het geweer tegen zijn eigen hoofd. Vervolgens pleegt Jesus zelfmoord. De media en de dorpelingen gaan op zoek naar een zondebok en vermits Vernon de enige overlevende van het bloedbad is, hebben ze deze gauw gevonden.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?