Zelf composteren

Compostering is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet in een product dat sterk lijkt op humus of compost. Het organisch materiaal wordt ontbonden door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, die het omzetten in enkelvoudige elementen. Die elementen worden door de planten als voeding gebruikt. De micro-organismen hebben naast het organisch materiaal zelf ook water en lucht nodig.


Compostering is een efficiënte recyclagemethode, die probleemloos thuis kan worden toegepast om het huishoudelijk afval met ongeveer één derde te verminderen. Het composteringsproces levert bovendien een uitstekende bodemverbeteraar voor moes- en siertuin op.

Wat kunt u thuis composteren?

Alle organisch materiaal is composteerbaar, maar moet oordeelkundig worden gemengd voor een optimaal resultaat.

Tuin- en keukenafval...

  • Bladeren (ontbinden sneller als ze versnipperd zijn)
  • Gazongras (droog)
  • Planten
  • Onkruid (nog niet in het zaad)
  • Oude potgrond
  • Verlepte bloemen en planten
  • Fruitafval
  • Groentenafval
  • Eierschalen (fijngestampt)
  • Theezakjes en koffiedik (met filter)
  • Versnipperd papier

Verboden

  • Vlees, vis en botten
  • Zuivelproducten
  • Vet en olie
  • Kaas-, vlees- en andere sauzen
  • Plastic
  • Metaal
  • Dierenuitwerpselen

  • Delen





© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?