Uw tuin lenteklaar

Sneeuw en kou verleiden je er voorlopig nog toe om lekker binnen te blijven, en om gewoon door de ramen te genieten van de winterse natuurpracht. Nochtans lengen de dagen, en is het tijd om een paar klussen aan te pakken voor de lente doorbreekt!


Het machinepark

De periode waarin er een sneeuwtapijt op het gazon ligt is ideaal om uw grasmaaier te laten reinigen, de meeste verkopers bieden hun klanten zelfs een winternazicht service. Uw machine wordt opgehaald, nagekeken en weer teruggebracht. Dit kan meteen een handige aanleiding zijn voor een poetsbeurt van al uw machines. Loop ondertussen zo weinig mogelijk over uw gazon wanneer het vriest, je kunt de sprietjes hierdoor erg beschadigen.

Klussen buiten

De nestkastjes kunnen schoongemaakt en weer opgehangen worden, zo hebben de vogels nog even de tijd om eraan te wennen. Bent u toe aan een nieuw nestkastje? Voor elke vogelsoort vindt u een gepast kastje op

http://www.tuinadvies.be/shop/rubriek.php?rid=27
.

Blauwe regen en klimroos mogen nu, op een vorstvrije dag, gesnoeid worden. Vanaf februari kunt u ook de zomerbloeiende clematis snoeien. Opletten dat u geen voorjaarsbloeiende clematis gaat snoeien, want dan knipt u de klaar zittende bloemknoppen mee af.
Snoei de fruitbomen, of plant er nieuwe. Ook bessenstruiken mogen nu geplant worden.

Dit is ook het ideale moment om bladverliezende struiken te planten of te verplaatsen: steek met een spade rondom de stam een kluit uit, waarbij u zoveel mogelijk van de wortels heel laat. Vul het nieuwe plantgat met aarde waar compost door vermengd is. Geef voldoende water, want door de beschadigde haarwortels kan de plant hier misschien niet helemaal zelf voor instaan.

Onkruid is in deze periode heel makkelijk te verwijderen, dit is dus het ideale moment om brandnetels en boterbloemen uit te trekken en zo een rondje voor te blijven op al dat ongewenst groen. Vergeet daarbij de moestuin niet!

Strooi compost tussen de planten, en leg stalmest (van minstens 6 maand oud) rond de fruitbomen. Werk in de moestuin compost door de aarde en spit hem rigoureus om, zodat de bodemkwaliteit optimaal is.
In de serre kan nu de eerste sla worden gezaaid, en ook voor wortelen en uien wordt het stilaan tijd. Of probeer eens een minder gekende groente, zoals koolrabi.

Of blijf lekker binnen...

Is het weer echt te slecht, dan kunt u ook binnen de lente voorbereiden: plan op papier wat u waar wilt planten, en maak bestellijsten voor zaden en planten.

Bestellen kunt u makkelijk online doen, bijvoorbeeld bij het Vlaams Zaadhuis (

http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/index.php
).

Ellen Wielandt

 

 









© Vivat.be 2020