Hortensia's: snoeien of niet?

De hortensia is een van onze meest geliefde tuinheesters, maar over het snoeien ervan doen veel, vaak tegengestelde, adviezen de ronde. Eigenlijk hangt het er gewoon vanaf over welke cultivar het gaat, hortensia’s bestaan er namelijk in heel veel verschillende soorten. In onze tuinen zijn de volgende drie types het populairst:


De boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla)

Met zijn bolvormige bloemen of platte bloemschermen is dit de vaakst voorkomende hortensiasoort in onze tuinen. De bloemknoppen groeien op meerjarig hout. Dit is van belang bij het snoeien. Doe het niet voor half maart, de bloemknoppen zijn dan al goed te herkennen. De uitgebloeide bloemen beschermen de nieuwe knoppen ook tegen erge vorst, daarom is het beter ze tot na de winter te laten staan. Gelukkig zijn uitgebloeide hortensia’s ook heel decoratief.
 

Bij de platschermige soorten hoef je alleen het dode hout en de zwakkere takken weg te snoeien. Met de bolvormige soorten heb je iets meer werk: de oude uitgebloeide bloemen moeten worden weggeknipt, maar daaronder bevinden zich meestal nieuwe knoppen: oppassen geblazen dus, als je nieuwe bloemen wilt. Een éénjarige tak mag je niet snoeien, want daar komt hoogstwaarschijnlijk een bloem op. Wat je wel moet snoeien en wel tot op de bodem zijn zwakke en verhoute takken. Om de struik terug compacter te maken, kun je hier en daar een tak terugsnoeien tot op twee ogen. Zijn er te veel takken, dan mag je de struik uitdunnen. Verwijder zo’n twintig procent van de takken, concentreer je voornamelijk op gekwetste scheuten. Hierdoor komt er terug licht tot in het hart van de struik, zodat er nieuwe jonge scheuten gaan groeien en de plant verjongd wordt.

De klimhortensia (Hydrangea Petiolaris)

In de zomer, na de bloei, snoei je de takjes weg die teveel van de muur afgroeien. Verder heb je aan deze klimmer geen werk.

De ‘schapenkoppen’ of pluimhortensia’s (Hydrangea Paniculata)

Deze struik hoeft niet per se gesnoeid te worden, door niet te snoeien bevordert u zelfs de bloemvorming, maar de bloemen worden wel kleiner. Wil u grote bloemen, snoei dan in de winter of vroege lente tot op het onderste paar knoppen of tot de bodem. De bloemen worden bij deze ondersoort gevormd op takken die dit jaar nog moeten groeien.

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020