Het Kasteel van Gaasbeek

 In het Pajottenland, een streek die zich uitstrekt ten zuidwesten van Brussel, ligt op luttele afstand van onze hoofdstad de prachtige landelijke gemeente Gaasbeek, die sinds de fusies deel uitmaakt van Lennik. De streek is uitstekend geschikt voor wandelingen, die afgesloten kunnen worden met een kriek of geuze. De bekendste bezienswaardigheid is ongetwijfeld het befaamde Kasteel van Gaasbeek...
 


Voor we een blik werpen op het huidige Kasteel van Gaasbeek en de vele bezienswaardigheden in het kasteel, maar ook op het omliggende domein, willen we eerst even stilstaan bij de bewogen geschiedenis van het kasteel. Het kasteel veranderde in de loop der geschiedenis immers meermaals van uitzicht en kende een aantal beroemde eigenaars.
 

Geschiedenis van het Kasteel van Gaasbeek

De oudste (stenen) constructie van het kasteel werd gebouwd rond 1240 door Godfried van Leuven. Het kasteel diende toen als verdedigingswerk, een vooruitgeschoven post ter verdediging van Brussel. In 1388 namen de Brusselaars wraak voor de moord op de Brusselse schepen Everard de 'T Serclaes (deze man kreeg later een standbeeld in een uithoek van de Brusselse Grote Markt) door het Kasteel van Gaasbeek te bestormen. De Brusselse schepen was uit de weg geruimd omdat hij de gemeenterechten van Brussel had verdedigd tegen buitensporige eisen van de heren van Gaasbeek.

Nadat het kasteel met het bijhorende domein in het begin van de zestiende eeuw in handen was gekomen van de vooraanstaande familie van Hoorn veranderde het totaal van uitzicht. Vanaf het einde van de middeleeuwen en de opkomst van buskruit en kannonnen was er nog weinig militair nut aan een stevige vesting of burcht als verdedigingsmiddel. Kannonnen sloegen immers binnen de kortste keren een bres in de muren. De meeste kastelen verloren in deze periode in grote mate hun verdedigingsfunctie en men bouwde in de plaats prachtige woonkastelen (in renaissancestijl). Dit gebeurde ook in Gaasbeek. De familie van Hoorn liet op de grondvesten een schitterend bakstenen renaissancekasteel. In 1565 kwam het kasteel in bezit van graaf Lamoraal van Egmont, die drie jaar later op de Grote Markt van Brussel onthoofd werd, waarna zijn bezittingen en dus ook het Kasteel van Gaasbeek in beslag werden genomen. Op het einde van de 16de eeuw verzeilde het kasteel in de woelige periode van de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten en viel afwisselend in handen van de Spanjaarden en de Geuzen. In 1589 werd Filips van Egmond eigenaar van het kasteel, maar hij sneuvelde reeds het daaropvolgende jaar in de oorlog tegen de Franse koning Hendrik IV.
 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?