Batibouw 2008

Een huis dat zichzelf verwarmt? Bouwen met strobalen? Het klinkt utopisch maar steeds meer mensen willen anders gaan bouwen en wonen. Gezonder, socialer, milieubewuster. Dat beseffen ze nu ook op Batibouw, de jaarlijkse hoogmis van de bouwende Belg.


Er was een tijd dat iedere Vlaming droomde van een villa of een fermette ‘op den buiten’. Levensruimte hadden we nodig, en privacy. Het milieu interesseerde ons nog niet, de commune was onleefbaar gebleken. Vandaag hebben we de mond vol van duurzaamheid en menselijk contact, en die trend zet zich door in nieuwe woonvormen en bouwtechnieken, ook en vooral in de steden.

“Vroeger werd eco-biologische architecten wel eens verweten dat ze dure villa’s bouwden voor rijke mensen op het platteland,” zegt Peter Thoelen van het Vlaams Instituut voor

Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE)
. “Die kritiek was terecht, ook al omdat die mensen vaak twee auto’s nodig hadden om zich te verplaatsen. In een brochure die we geschreven hebben voor de Duurzaamheidscellen van de Vlaamse overheid stellen we de mensen die bio-ecologisch willen bouwen heel pertinente vragen. Waarom nieuwbouw als renovatie ook zou kunnen? Waarom op het platteland gaan wonen als het hele gezin iedere dag in de stad moet zijn? Die voorafgaande keuzes hebben op zich al een diepgaande invloed op de milieu-impact van het wonen.”

Bio-ecologisch bouwen, dat is “gezond en milieuvriendelijk bouwen op het vlak van water, energie, materialen en ruimtegebruik”, zoals Thoelen het definieert. Het volstaat niet om goed te isoleren en zonnepanelen te plaatsen, laat staan om gerecycleerd materiaal te gebruiken, zoals de industrie ons wil doen geloven.

Thoelen: “Welke materialen worden op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd? Is er sprake van uitputting van de grondstoffen? Welke energie wordt er gebruikt? Komen er bij de productie schadelijke emissiestoffen vrij? De industrie biedt ons soms bouwmaterialen aan die vervaardigd zijn uit afvalstoffen en net daardoor ongezond blijken te zijn. De zogenaamde slipsteen bestaat voor 50% uit klei en voor 50% uit ruimingslib van Het Schijn. Dat slib zit vol zware metalen maar die stenen komen wel terecht in woningen. Niet echt een voorbeeld van verantwoorde recyclage lijkt mij.”


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?