Superadobe: een milieuvriendelijk en hyperduurzaam huis

Dit rare huis is bestand tegen aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen. Om het te bouwen, heb je noch machines noch grote middelen nodig. Je moet gewoon over polystyreenzakken beschikken, aarde of zand en prikkeldraad.


De uitvinder van deze woning heet Nader Khalili. Deze in Iran geboren architect ontwikkelde het concept om armen en vluchtelingen te helpen om een huis te bouwen met niet meer dan de aarde onder hun voeten. Zo ontstond Superadobe. 

De woning is niet alleen eenvoudig te bouwen maar ook ultraresistent. Ze is bestand tegen aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen. Geen nood aan machines of speciale vaardigheden, alles wat je nodig hebt, is teamwork. Met een groep van tien mensen wordt een huis gebouwd in een paar dagen en zonder al te veel moeite.

Hoe het precies werkt? Eerst begin je met het graven van de fundamenten. Dan vul je propyleenzakjes met aarde of zand of eender wat je onder je voeten hebt. Als de zak gevuld is, plaats je hem in de gegraven gleuf en heb je al een eerste stuk van de muur! De zakken worden vervolgens gestapeld en samengehouden met prikkeldraad.
Als je de gewenste vorm hebt, steek je een vuur in de Superadobe en vormt zich een kei- en schelplaag die zo sterk is als beton.

Airconditioning is ook voorzien dankzij verschillende openingen, zoals eentje op de top van de Superadobe. De materialen kunnen niet aangetast worden door insecten (zelfs niet termieten) of schimmels. En zelfs bij brand is het niet gevaarlijk. Bij de verbranding van polypropyleen komen geen giftige stoffen vrij, maar alleen water en kooldioxide. Het enige probleem met deze zakken is dat ze niet goed tegen ultraviolet licht bestand zijn. Om dit tegen te gaan, moet je gewoon een goede externe coating kiezen.

Superadobe wordt tegenwoordig overal ter wereld gebouwd. Humanitaire organisaties gebruiken de techniek, net als het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN. In 2002 koos de instelling voor Superadobe om in Pakistan woningen te bouwen voor de duizenden slachtoffers van de aardbeving.

Nader Khalili stierf in 2008, maar zijn kinderen blijven zijn kennis delen. Via de organisatie Cal-Earth bieden ze stages om de bouw van Superadobe te leren en te delen. Veel oud-studenten bouwen dankzij deze stages nu Superadobes in verschillende landen over heel de wereld, zoals Mongolië, Mexico, India, Iran, Brazilië, Siberië, Chili, Zuid-Afrika, ... .

Tot slot kan je met Superadobe ook een echt westers huis bouwen. Om dit te bewijzen, hebben Nader en zijn studenten in 2000 ‘Earth-One’ ontwikkeld. Het huis beschikte over drie slaapkamers, twee badkamers, een grote woonkamer en zelfs een garage. Zo’n woning voor een gezin van vijf kinderen kan je bovendien voor amper 10.000 dollar bouwen.

Meer info? De stapsgewijze methode kan je in verschillende boeken en video's leren. Idealiter neem je natuurlijk deel aan een stage, maar het belangrijkste voor Nader Khalili was z'n uitvinding met zoveel mogelijk mensen te delen.

www.calearth.org

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020