Superadobe: een milieuvriendelijk en hyperduurzaam huis

Dit rare huis is bestand tegen aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen. Om het te bouwen, heb je noch machines noch grote middelen nodig. Je moet gewoon over polystyreenzakken beschikken, aarde of zand en prikkeldraad.


De uitvinder van deze woning heet Nader Khalili. Deze in Iran geboren architect ontwikkelde het concept om armen en vluchtelingen te helpen om een huis te bouwen met niet meer dan de aarde onder hun voeten. Zo ontstond Superadobe. 

De woning is niet alleen eenvoudig te bouwen maar ook ultraresistent. Ze is bestand tegen aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen. Geen nood aan machines of speciale vaardigheden, alles wat je nodig hebt, is teamwork. Met een groep van tien mensen wordt een huis gebouwd in een paar dagen en zonder al te veel moeite.

Hoe het precies werkt? Eerst begin je met het graven van de fundamenten. Dan vul je propyleenzakjes met aarde of zand of eender wat je onder je voeten hebt. Als de zak gevuld is, plaats je hem in de gegraven gleuf en heb je al een eerste stuk van de muur! De zakken worden vervolgens gestapeld en samengehouden met prikkeldraad.
Als je de gewenste vorm hebt, steek je een vuur in de Superadobe en vormt zich een kei- en schelplaag die zo sterk is als beton.

Airconditioning is ook voorzien dankzij verschillende openingen, zoals eentje op de top van de Superadobe. De materialen kunnen niet aangetast worden door insecten (zelfs niet termieten) of schimmels. En zelfs bij brand is het niet gevaarlijk. Bij de verbranding van polypropyleen komen geen giftige stoffen vrij, maar alleen water en kooldioxide. Het enige probleem met deze zakken is dat ze niet goed tegen ultraviolet licht bestand zijn. Om dit tegen te gaan, moet je gewoon een goede externe coating kiezen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?