Schoolmateriaal: terug naar school wordt groener maar niet goedkoper

Het OIVO brengt jaarlijks een rapport uit over de trends in schoolmateriaal. In 2009 heeft de consument meer aandacht voor het milieu, ook al gaat dit hem meer kosten. Bij de gewone materialen zijn dan weer veel koopjes te doen.

 


Terwijl er in 2008 niet veel nieuws op de markt van de schoolmaterialen verscheen inzake milieuvriendelijke producten, brengt 2009 wel veel nieuwe, ecologische producten voor de kleintjes.
Zowel in het goedkoopste segment als bij de duurdere merken zien we een groei van het aantal producten dat het milieu respecteert. De klant wordt zich steeds meer bewust van de impact die zijn consumptiegedrag op de natuur heeft, en beweegt zo de producenten ertoe om nieuwe, duurzamere (pennen die langer meegaan, herbruikbare vullingen,…) en ecologische producten te ontwikkelen.  Denk bij dat laatste aan niet-verniste potloden, lijm zonder oplosmiddel, kaften in gerecycleerd karton…
Het aanbod aan ecologische schoolmaterialen neemt dus toe, al zijn ze niet in elk verkooppunt even talrijk aanwezig of even duidelijk in de kijker geplaatst.

De prijs van schoolmateriaal

Net als vorig jaar zijn er in 2009 koopjes te doen bij de aankoop van de schoolspullen. De laatste jaren bieden de ketens goedkopere alternatieven aan voor de dure merkproducten.
Voor wat de merkproducten betreft, zien we een daling van de prijs van de goedkoopste korf met uitsluitend merkproducten (die schommelt tussen 43€ en 73€ naar gelang van de keten). De prijs van de duurste korf met uitsluitend merkproducten is echter gestegen en schommelt tussen 65€ en 167€.

Het is raadzaam om te letten op promoties en prijsdalingen. In juli vind je in de reclamefolders al schoolmaterialen in promotie, maar 8 op 10 consumenten vindt dat te vroeg om al schoolbenodigdheden te kopen voor september. In de winkels kunnen de klanten niet naast de vele spandoeken en affiches voor het nieuwe schooljaar kijken en zijn er tal van promotieaanbiedingen in de papierwarenafdeling.
Die promoties worden overigens steeds interessanter naarmate het schooljaar nadert. Zo zien we een tweede golf promoties begin augustus, en wordt begin september alles nog een keer sterk afgeprijsd.

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?