Konijnen, ideale huisdieren?

Zoonlief zeurt al jaren voor een diertje, maar een hond of kat in huis halen terwijl mama en papa uit werken gaan, dat is toch je reinste dierenmishandeling... Een konijn is misschien de oplossing, we zetten pro en contra even tegenover mekaar.


Aaibaarheid

Een konijn is makkelijk te knuffelen, zeker als je kiest voor een dwergras zoals de dwerghangoor. Dit ras is meestal ook vriendelijk en makkelijk in de omgang. Konijnen zijn rustig, en kunnen ook in huis gehouden worden. Je kunt ze zelfs trainen om op een bepaalde plek hun behoefte te doen. Maar konijntjes kunnen ook venijnig uit de hoek komen, en bijten en krabben. Hun pluizige uiterlijk is dus geen garantie voor een even pluizig karakter!

Aanschaf

Elke dierenwinkel biedt een keur aan konijntjes in alle soorten en maten, maar dit is niet echt de beste keus. Slimmer is het een (particuliere) fokker aan te spreken, die u alle uitleg kan geven over de aard van het ras in kwestie, en die doorgaans meer tijd besteedt aan het tam maken van de jonge diertjes. Koop een konijntje van zes weken, op die leeftijd wennen ze snel aan contact met mensen en zijn ze makkelijk vast te pakken. Of liever, koop er twee, want konijnen stellen gezelschap danig op prijs (vooral als ze in een kooi of hok moeten wonen). Hierbij moet u alleen oppassen voor de combinatie rammelaar-rammelaar, dat wil nog wel eens botsen. Een mannetje en een vrouwtje is ideaal, alleen krijgt u dan garantie op een uitgebreid nageslacht. Maar tegenwoordig is castratie bij konijnen even simpel als bij katten, de kostprijs is ook ongeveer dezelfde.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?